GURME NOTLARI

Bir Cumhuriyet Restoranı: Güzelyurt Restaurant, Erzurum

Gelin bu hafta size Kars dönüşü Erzurum’da oldukça iddialı ama iddiasını gerektiği kadar ortaya koyamayan mütevazı bir restorandan bahsedeyim.

Güzelyurt Restoran. Kuruluş 1928. Bir Cumhuriyet restoranı. Erzurum’un en işlek caddesi Cumhuriyet caddesi üzerinde… Eski yığma taş bir bina. İçeri girdiğinizde 1930’ları, tarihi, yani adeta Cumhuriyet’in ilk yıllarını soluyorsunuz.

Çevrede sayıları her geçen gün artan cağ kebapçı, dönerci, kavurmacıların arasından sıyrılmış bir vaha gibi. Nostaljik masaları ve menüsüyle sadece Erzurum ve çevre illerine değil, Doğu Anadolu’ya örnek olacak tarihi bir restoran. 

Üstelik alkol ruhsatına sahip. Belki de Erzurum’un bu kalibredeki tek alkollü restoranı… O yüzden numunelik. 

Öyle ki Erzurum gastronomisini et, et ve yine et olarak düşünenler için ezber bozan bir gastronomik zenginlik anlayışı ortaya koyuyor.

Ne gibi mi?

HAFIZALARDAN SİLİNEMEYECEK BİR NEFASET

En basitinden Erzurumluların evlerinde de yedikleri göğermiş peyniri ile su teresini birlikte lavaşa dürüm etmeleri gibi… Ya da Erzurum’a gidip de çoğumuzun bilmediği lor dolması gibi. Patlıcan ruşeni isimli, Köpoğlu benzeri ama Erzurum dokunuşlu mezesi gibi. Yoğurtlu Erzurum meze dedikleri; aş otu ve sarımsaklı yoğurtla harman edilen yarma gibi…

Daha sayayım mı? 

F-14 ismini verdikleri patates, tarhun ve kendi yaptıkları mayonezle bize Azerbaycan ve Gürcistan tatlarını hatırlatan meze gibi. Daha önce benzer bir yorumunu sadece İtalya’da yediğimiz güveçte tereyağlı işkembe gibi. Bu öyle bir işkembe ki sirkeyle ekşitilmiş, hafızalardan kolayca silinemeyecek bir nefaset. Biz ismi hakkını bulsun diye ona “Güveçte Tereyağlı İşkembe Paça” ismini verdik. 

Ana yemeklerden devam edelim… Şiş tavanın güveç versiyonu, ya da tuzla terbiyelenmiş kırmızı soğanlı arnavut ciğeri… Daha çok sayarım… Ama saymayacağım! 

Tertemiz giyimli, kibar, ne sattığını bilen garsonlar, bembeyaz örtülü masalar, malzemelerini mevsiminde yerinden temin eden, restorancılığı dahası hizmetin ne olduğunu idrak etmiş bir işletme anlayışı…

Güzelyurt Restoran’da yediğim her şeyden ziyadesiyle memnun kaldım.

Erzurum’da 1928 yılından bu yana açık olan bir restoran…. Ömrü daha da uzun olsun.

Umarım uzun vadeli düşünen, temiz hizmet ve yerel gıda anlayışının peşindeki birçok restorana ve işletmeciye örnek olur.

**Yazının orjinali oda.tv de yayında…

Bu görsel boş bir alt niteliğe sahip; dosya adı salih-seckin-sevinc-2-560x268.jpg

Salih Seckin Sevinc

Harbiyiyorum.com kurucusu ve yazarı. 2009'dan beri yeme-içme üzerine keşifler yapıyor. Araştırıyor, yiyor, içiyor, videolar/fotoğraflar çekiyor, düşünüyor ve yazıyor. 2021 - "Ruhani" (Roman) 2018- "Ölüm Yolcusu Abdülüver'in Tuhaf Seyahatleri" (Roman) 2016 - "Harbi Yiyorum - Türkiye'de Harbiden Nerede Ne Yenir?" (Yemek Kitabı) 2015 - "Her Şeyin Başı Blog" (İş Kitabı) 2014 - "Social Media for Real" (İngilizce İş Kitabı) 2012 - "Pazarlama İletişiminde Sosyal Medya" (İş Kitabı) kitaplarının yazarı. 2018'den bu yana ODA TV "Lezzet Peşinde" köşe yazarı, Eylül 2019'da KRT'de "Harbi Yiyorum" programını hazırlayıp sundu. Şu anda "Nerede Ne Yenir?" cümlesinin altını doldurmaya ve lezzet keşiflerini/öğrendiklerini size aktarmaya devam ediyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir