Çiçekli Mancar Nedir?
Çiçekli Mancar Nedir?
Yöresel yemekleri ile ünlü olan Kocaeli’nin bir lezzeti de Çiçekli Mancar’dır. Çiçekli Mancar, köy pazarlarında köylülerin toplayıp getirdiği ve sattığı ürünler arasında yer almaktadır. Mancar otu, çeşitli bölgelere göre kaldirik, zirbit, hodan ve ıspıt otu olarak da anılmaktadır. Artvin yöresinde Burğı, Trabzon’da Tamara, Zonguldak’ta ise Zirbit denilmektedir.
Eskiden savaşlarda ve askerlerin bulunduğu güçlü ortamlarda tüketilen bu ot cesaret verdiğinden ötürü uzun süre kullanılmış. Nelere faydalı derseniz, mancar otu tam bir idrar söktürücü. Böbrek üstü bezlerine etki ettiğinden kullanan kişide rahatlama görülüyor. Diyet yapanlar için içerisinde yüksek oranda kalsiyum ve potasyum olduğundan çok faydalı. Bu sayede kalp ve kemikleri de korumuş oluyor. Bunun yanı sıra boğaz ağrılarına, bademcik ile ilgili rahatsızlıklara da bir numaralı ilaç niyetinde. Hamilelerin kullanımının yasak olduğu bu ot, depresyondaki kişileri de depresyondan uzaklaştırıp dinlendirme özelliğine sahip.
Çiçekli Mancar Nasıl Yapılır?
1 kg çiçekli mancar, 1 soğan, 150 gr tereyağ, 1 çay kaşığı karabiber, 1 çay kaşığı kırmızı biber, 1 tatlı kaşığı tuz, 1 kesme şeker ve 5 yumurta ile malzeme listesi tamamlanan çiçekli mancarın ilk olarak çiçek kısımları ayıklanır. Güzelce temizlenip, yıkanır ve yarım saat kadar suda bekletilir. İnce ince doğranan çiçekler bol suda 1 saate yakın haşlanır. İnce ince doğranan soğanlar da pembeleşinceye kadar bir tencerede kavrulur. Ardından haşlama sonrasında süzülen otlar, soğanlarla birlikte sıvı yağ dökülen tavada kavrulmaya devam eder ve 1 çay bardağı su tencerenin içine konulup, kısık ateşte pişmesi beklenir. Bu bekleme süresi 30 dakikadır. Bu kavrulma esnasında tuz ve toz biberi de ilave ettikten 5 dakika sonra, yumurtalar üzerine kırılır ve servis edilir.
Afiyet olsun.
Fotoğraf: http://www.eksitarif.com