Hurma Sirkesi Nedir?
Hurma Sirkesi Nedir?
Elmanın, üzümün, kirazın sirkesi olur da hurmanın olmaz mı? Olur tabii. Hurma mübarek topraklarda yetişen bir meyve; dolayısıyla kendisi de mübarek addedilir. Arap ülkelerinde fazlasıyla üretilen ve tüketilen ve sirkesi de yapılan bir yiyecek.
Daha çok salatalarda kullanılan hurma sirkesi aslında bildiğimiz elma ve üzüm sirkesi kadar ekşi değildir. Bu yüzden yemeklerde tat olsun diye eklenebildiği gibi nötralize edici olarak ılık suyla karıştırılarak da içilebilir.
Araplar aynı zamanda hurma sirkesini turşu yapımında da kullanırlar. Bal ve pekmez ile karışıtırılıp ilaç olarak da tüketilir. Tek başına cilde iyi geldiği (gençleştirdiği, deri hastalıklarını iyileştirdiği) düşünülerek harici olarak deriye de uygulanır.
Hurma Sirkesi Nerede Bulunur?
Ülkemizde daha çok elma ve üzüm sirkesi kullanıldığı için “Hurma Sirkesi” bulmanız pek kolay değil. En azından akım süpermarketlerde hurma sirkesi bulamazsınız ama aktarlarda ve doğu vilayetlerinde rastlamanız olası.
Bir de -mübarek meyve- olarak adlandırıldığı için dini ürünler satan dükkan ve e-ticaret sitelerinde bulabilirsiniz. Ama isterseniz kendi hurma sirkenizi de yapabilirsiniz. (Bu biraz da tükenmez yapmaya benzer.)
Hurma Sirkesi Nasıl Yapılır?
Aktar’dan alacağınız kuru hurmalar -temizlemenize gerek yok- tercihen büyükçe bir cam kavanoza konur. Kavanoz boyunun dörtte biri kadar hurma ile doldurulmaldır. Daha sonra üstüne su eklenir. Üzerine tülbent lastikle tutturulur ve hurmanın bu sayede hiç ışık almayan bir ortamda fermante olması 30-40 gün boyunca (40 da mübarektir çünkü) beklenir. Daha sonra hurma sirkesi süzülerek başka ya da aynı kavanozda yine karanlık bir ortamda saklanmaya devam edilir.
Hurma sirkesinin yararları nelerdir?
- Cildi güzelleştirir.
- Cilt hastalıklarına iyi gelir.
- Nötralize edicidir.
- Zihin yorgunluğuna iyi gelir. (Elma sirkesi de aynı etkiyi yapar)
- Bağışıklık sistemini güçlendirir.
- Ağızdaki yaralara iyi gelir.
- Antiseptiktir. Açık yaraları daha hızlı iyileştirdiği söylenir.
*Kapak Fotoğraf: Fermente Mutfağım