YEMEK TARİFLERİ

Midye Dolma Tarifi

Midye dolmayı seviyoruz. Ama evde olduğumuz bu günlerde midye dolmaya ulaşma konusunda sıkıntı yaşıyoruz. Biz de evde midye dolma yapsak nasıl olur dedik ve 1949 yılından eski bir midye dolma tarifi bulduk. Evlerde kaldığımız bu süreçte kabuklu midye bulmakta zorlanabilirsiniz ancak büyük marketlerden eve sipariş verebileceğiniz dondurulmuş midye içleriyle de bu tarifi uyarlayarak yapabilirsiniz.

Biz klasik usül kabuklu midye dolma tarifini aktaracağız sizlere.

Dolma içi:

200 gram pirinç (3 kahve fincanı)
750 gram soğan (7 büyükçe)
225 gram zeytinyağ (1 bardak)
125 gram su ( 1 /2 bardak)
1/2 kahve fincanı domates salçası veya 1 büyükçe domates
1 /2 kahve fincanı çam fıstığı
1 /2 kahve fincanı siyah kuru üzüm
2 tatlı kaşığı karabiber
2 tatlı kaşığı baharat
3/4 çorba kaşığı toz şeker
1 çay kaşığı tuz
1/2 demet nane
1 demet dereotu
Dolma yapmak için:
40 adet dolmalık büyük midye

Dolma içi :

1) Bir tepsiye 3 silme kahve fincanı pirinç koyarak, iyice üstünü kaplayabilecek kadar sıcakça fakat kaynar bir halde olmayan su ilave ettikten sonra su iyice soğuyuncaya kadar bir tarafa bırakmalıdır. İçinde ıslandığı su soğuyunca bunu dökmeli ve pirinçlerden duru bir su çıkıncaya kadar birkaç defa ovalayarak yıkamalı ve iyice süzerek suyunu döktükten sonra bir tarafa bırakmalıdır.

Diğer taraftan bir tencereye 1 bardak zeytinyağ, küçük kesilmiş 7 büyükçe soğan ile 1 miktar da tuz koyarak soğanlar pek az ölünceye kadar ancak 5 dakika karıştırarak kavurmalı sonra çok az kavrulmuş bu soğanlara yıkamış ve iyice süzmüş olduğumuz pirinç ile 1/2 kahve fincanı çam fıstığı ilâve etmeli ve hepsini iyice bir karıştırdıktan sonra tencerenin kapağı kapatılmış olarak fakat her iki dakikada bir karıştırarak bunları orta hararetteki ateşte aşağı yukarı 20 ila 25 dakika arasında kavururcasına pişirmelidir.

Sonra bunlara, 1/2 bardak su, kabuğu çıkmış ve kıyılırcasına küçük kesilmiş bir büyükçe domates veya 1/2 kahve fincanı domates salçası 1/2 kahve fincanı siyah kuru üzüm, 2 tatlı kaşığı karabiber, 2 tatlı kaşığı baharat, kıyılırcasına küçük kesilmiş 1/2 demet nane ile 1 demet dereotu ilave etmeli ve tekrar hepsini iyice bir karıştırdıktan sonra pirinçler suyunu çekip de iyice uzayıncaya kadar tencerenin kapağı kapatılmış olarak tekrar 15 ilâ 20 dakika pişirmelidir. Sonra elde edilen bu içe, 3/4 çorba kaşığı da toz şekeri ilâve ettikten sonra iyice bir karıştırmalı ve ateşten alarak ılınması için bir tarafa bırakmalı.

2) Diğer taraftan dolmalık tâbir edilen 40 adet büyük midyelerin üstleri kazınırcasına temizlendikten sonra bunları iyice yıkamalı sonra da yıkanmış bu midyeleri teker teker alarak uzunluklarına doğru yalnız bir taraflarından olmak üzere içlerine, iki santim kadar bıçak ucu sokmak ve midyelerin sivri tarafına doğru bıçağı oynatarak yürütmek suretile midyelerin kendilerini koyuvermelerini temin etmeli.

Sonra da her midyeyi cüzdan açar gibi ikiye ayırdıktan sonra içlerindeki püskül gibi kıllarını kesmeli ve bir defa da midyelerin içlerini yıkadıktan sonra yıkanmış bu midyeleri ikiye ayrılmış olarak büyük bir tepsiye üst üste yan yana olmak üzere döşemelidir. (Midyelerin yalnız bir kısımlarını kendilerinden ayırmalı, diğer uçlarını yapışık bir vaziyette bırakmalıdır.)

3) Sonra tepsideki yıkanmış ve ikiye ayrılmış midyeleri teker teker alarak bunların içlerine hazırlamış olduğumuz içi doldurduktan sonra yapışık olan kapaklarını kapatmak ve her kapanan midyeyi de tencereye evvelâ yan yana sonra da üst üste döşemek suretiyle, bütün midyeleri, içleri doldurulmuş olarak tencereye istiflemelidir.

4) Tencereye istiflemiş olduğumuz midyelerin üstlerine 3/4 bardak kadar tepsideki midyelerden akmış olan suyu ilave ettikten sonra midyelerin üstlerine bir tabak kapatmalı sonra da tencerenin kapağı kapatılmış olarak tenceredeki midye suyunu çekinceye kadar aşağı yukarı 30 dakika kuvvetli ateşte pişirmeli sonra da tencereyi ateşten alarak midyelerin iyice soğumaları için bir kaç saat bir tarafa bırakılmalıdır.

5) Sonra iyice soğumuş olan midyeleri tencereden çıkararak evvelâ üstlerini bir bez ile iyice silmeli sonra da kabuklarının parlaması için üstlerine bir fırça veya bez ile hafifçe zeytinyağı sürdükten sonra tabağa döşemeli ve servis yapmalıdır.

NOT : Dolmalığa karakabuk tâbir edilen üstleri simsiyah midyeleri tercih etmelidir, üstleri kahve rengimsi ve lekeli olan midyeler akıntı midyeleridir ki bunların içleri ekseriyetle incilidir.

*Yayına giren videolarımızdan haberdar olmak için Harbi Yiyorum Youtube kanalımıza abone olmayı unutmayın!

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir