Osmanlı Macunu Nedir?
Ramazan ve bayram denilince nostaljik özellikleriyle birlikte akla ilk gelen tatlılardan biri de şüphesiz Osmanlı’dan bize yadigar şekerlemeler ve daha sonra da seyyar tezgahlarda satılan Osmanlı Macunu. Ramazan ayının bitişiyle birlikte bu renkli lezzeti araştırıp yazmadan edemedik.
Macun kelimesi köken olarak Arapçadaki “acn” kelimesinin Türkçeye uyarlanmış halidir. Türkçede “yoğurmak, kıvama getirmek” anlamına gelir. Osmanlı macununun tarihçesi kesin olarak bilinmemekle beraber, ilk olarak şifa amaçlı yapıldığı düşünülmektedir.
[wdi_feed id=”1″]
Sunumuyla adeta görsel bir şölen yaşatan “Osmanlı Macunu”nun içerisinde renk verici bazı baharatlar ve meyveler bulunur. Karanfil, zencefil, tarçın, hibiskus, limon, nane ve portakal temel baharat ve meyveleridir. Şeker ve su ile birlikte kaynatılan bu baharat ve meyveler soğutulduktan sonra Osmanlı Macunu elde edilir. Macun tahta çubuklara sarılır, limona sürülür ve afiyetle yenir.
“Macunun tahta çubuğa sarılması ayrı bir hava katıyor ama bu çubuğun asıl olayı ne acaba?” diye soracak olursanız onun da cevabı mevcut efendim. Osmanlı macununun tamamen doğal olduğunu ve renklendirici (gıda boyası) içermediğini ispat etmek amacıyla tahta çubuklara sarılması tercih edilmiştir. Aksi takdirde renklendiriciler çubuğa geçecek ve hileli (gıda boyalı) ürün olduğu ortaya çıkacaktır.
Macun şekeri olarak da bilinen bu şekerleme iftar sonrası yürüyüşü için çok güzel bir yancıdır. Biz bu lezzetli ve eğlenceli Osmanlı macununun tadına doyamıyoruz. Ramazan ayı haricinde de bulmak bir hayli zor. Haliyle de tadı damağımızda kalıyor. Keşke daha çok yerde karşımıza çıksa.
Özlüyoruz!
Fotoğraf: fotokritik.com