Yoğurt Nedir?
Yoğurt Nedir?
Göçebe olan atalarımızın keşfettiğini bildiğimiz yoğurdun adının, Kaşgarlı Mahmut‘un Divan-ı Lügati’t- Türk isimli eserinde geçtiği görülmektedir. Ancak ilk yoğurdun nasıl yapıldığı ile ilgili bilgi tarihi kayıtlarda yoktur. Dolayısıyla yoğurt çorbası önce yoğurdun keşfi ve sonrasında da pişirilmesinin düşünülmesi ile ortaya çıkmıştır diyebiliriz.
Atalarımız yoğurt yapmak için taşların altında bulunan taze karınca yumurtalarını ezerek süte kattıkları, yapraklarda toplanan çiğ, incir yaprağından akan incir sütü ile yoğurdu mayaladıkları bilinmektedir.
Rivayete göre; Fransa Kralı I. Fransuva ateşli bir bağırsak hastalığına yakalanınca Kanuni Sultan Süleyman tarafından kendisine ilaç niyetine yoğurt (nasıl gönderilmişse artık) gönderilmiş. Kral böylece kısa süre iyileşmiş ve sofrasından yoğurdu hiç eksik etmemiştir. (O yüzden Fransızlar bütün yemeklerinde yoğurt kullanırlar) Böyle yoğurt 18. yüzyılda dalga dalga tüm Avrupa’ya yayılmıştır.
Engin bir deniz olan yemek kültürümüzün olmazsa olmazlarından biri olan yoğurt, yüzyıllar boyu zehirlenmelere karşı ve vücudun bağışıklık sistemini güçlendirmek için kullanılmıştır. Yoğurt ayrıca insan vücudunda kanser oluşturabilecek serbest radikalleri yok eder. İçerdiği kalsiyum ve diğer yararlı besinler vücutta kolay hazmedilir, bağırsak ve mideyi de zararlı artıklardan temizler.
Yoğurt şifa dolu olduğundan ve eskiden ilaçlar bilinmediğinden, uzun süre eczanelerde birçok derde deva ilaç niyetine satılmıştır.
Osmanlı’da saray mutfağında da özellikle mide ve bağırsaklara sağladığı yarar yüzünden hekimbaşlarının vazgeçilmezleri arasında yer almış, gerek çorba, gerekse sek olarak hastalara şifa kaynağı olarak sunulmuştur.
Yoğurt’la ilgili şu yazılarımıza da göz gezdirin;
*Yoğurt hakkında sizin de ekleyeceğiniz bilgiler ya da nerede yenebileceğine dair öngörüleriniz varsa lütfen yorum kısmına yazarak bu yazıya katkıda bulunun. |