Genel Yemekler

Çiroz (Balık) Nedir?

Çiroz Nedir?

Çiroz, özellikle uskumrunun tuzlanıp güneşte kurutularak hazırlandığı bir yiyecek türüdür. Uskumru ve mersinbalığından yapılır. Günümüzde ayrıca istavritten de yapılmaktadır.

Uskumru yaz aylarını Karadeniz’de, kış aylarını ise Marmara Denizi’nde geçiren bir balıktır. Marmara Denizi’nde yumurtlayan uskumrular Karadeniz’e göç etmeye başlarlarken iri ve yağlı hale gelirler. İşte bu zamanda yapılan çiroz makbul olan çirozdur. (Gerçek manada çiroz budur.)

Önceleri sadece bu göç mevsiminde yakalanan ve tuzlanarak kurutulan uskumru balığına çiroz denilirken, zamanla kurutulmuş tüm uskumru balıklarına çiroz denmeye başlanmıştır. Bu gelenek zamanla istavrit ve mersinbalığı için de geçerli olmuştur.

Tuzlayarak balık kurutma buzdolabının olmadığı yıllarda çok iyi bir balık saklama yöntemidir. Eski İstanbul’da balıkçıların kuruttuğu balıklar İstanbul silüetinin bir parçasıyken şimdilerde çirozu sadece belirli yerler satmaktadır. (Mesela İstanbul’da bunlardan bir tanesi de Tunç Balıkçılık.)

Nasıl Yapılır?

Temizlenip tuzlanan uskumru balıkları 12 saat bekletilir. Süzgeçte yıkandıktan sonra ipe dizilir ve kurutulur.

Nasıl Tüketilir? – Çiroz Salatası

Çiroz en çok çiroz salatası şeklinde tüketilir. Çirozlar ızgarada pişirildikten veya kızartıldıktan sonra tokmakla dövülür, başları, kılçıkları ve derisi etinden ayrılır. Sirkede bir süre bekletildikten sonra küçük parçalara ayrılır, zeytinyağı ve limonla servis edilir. İsteğe göre üzerine dereotu serpilebilir. Çok iyi bir rakı mezesidir.




Beril Erbil

Harbiyiyorum.com'un İzmir'den sesi. Edebiyat sevdalısı. Yazı ve edebiyat atölyeleri düzenliyor. Okuyor, yazıyor, keşfediyor.

One thought on “Çiroz (Balık) Nedir?

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir