Mantarkutusu.com Kurucusu Ozan Çoğalan ile Röportaj Yaptık
Mantarkutusu.com kurucusu Ozan Çoğalan ile evimizde kendi istiridye mantarlarımızı yetiştime deneyimimizden hemen sonra keyifli bir röportaj yaptık. Son yıllarda yeme-içme alanında bize en çok heyecan veren böylesine inovatif bir projeyi hayata geçirdikleri kendisini ve ekibini gönülden kutluyoruz.
Macro Center, Carefour Gurme ve şimdilerde de Migros raflarında kendini göstermeye başlayan sevimli Mantar Kutularını görürseniz şaşırmayın ve hemen satın alın. Pişman olmayacaksınız.
Peşrevi fazla uzatmadan Ozan’la olan röportajımıza alalım hemen sizi…
Evde kendi mantarını yetiştirme fikri nereden çıktı? Kimin fikriydi? Kaç yıllık bir proje?
İnsanlara kendi yemeğini yetiştirme keyfini yaşatmak ve onları birazcık da olsa doğa ve onun büyüleyiciliği ile yakınlaştırma isteğiyle yola çıkarak ilk ürünümüz olan Mantar Kutusu’na ulaştık. Sloganımızı da ‘Doğayı Evinize Getiriyoruz.’ olarak belirledik. Üniversite yıllarımdan sınıf arkadaşım olan Enes Ünal ile ortak fikrimiz diyebilirim. Mantar Kutusu için iki yıl önce ar-ge çalışmalarına başladık. Haziran 2016 itibariyle de sizlerle buluşacak hale gelmiş oldu.
Bana mantar konusu çok büyülü geliyor. Yeraltındaki iletişim ağları gibiler ve ölümü yaşama çeviren gizemli ve arkaik bir yapıları var. Evde en son yetiştirebileceğim şeylerin mantarların olacağını düşünürdüm herhalde. Nasıl başardınız?
Ünlü mikolog Paul Stamets’in dediği gibi mantarlar doğanın internet ağıdır aslında. Bitkiler, mantarlar sayesinde birbirleriyle etkileşime girer hatta alışveriş yaparlar. Mantarlardan yeteri kadar faydalanamadığımız kesin olmakla birlikte her geçen gün keşfetmeye de devam ediyoruz. Mantar Kutusu’nun iki yıl süren ar-ge çalışmalarında 700den fazla bitkisel atığı ideal yetişme ortamını bulmak için denemelerimize dahil ettik. 4000’den fazla test ürünü ürettik ve analize yaptık. Nihayet 2014 yılında başladığımız çalışmalar haziran 2016 ‘da meyvesini verdi ve Mantar Kutusu sizlerle buluşmaya hazır hale geldi.
Kaç kişilik bir ekipsiniz? Görev dağılımı nasıl?
Şimdilik 6 kişiyiz. Üretimin yanı sıra ar-ge çalışmalarına da devam ediyoruz. Kimyager, biyolog ve iki tane ziraat mühendisinden oluşan bir ekibimiz var. Ziraat mühendislerimiz üretim sürecini yürütürken kimyager ve biyolog arkadaşlarımız ar-ge faaliyetlerini gerçekleştirmekteler. Satış pazarlama ve genel idareden sorumlu bir arkadaşımız da ekibimizde yer almakta.
İstiridye mantarını mantarkutusu.com‘un ilk ürünü olarak tercih etmenizin özel bir sebebi var mı?
Evet, istiridye mantarını seçmemizin özel bir sebebi var. İstiridye mantarı en agresif mantar türlerinden bir tanesi. Çok hızlı meyve veriyor. İnsanların ilk evsel yetiştirme kiti tecrübelerinde hızlı sonuç almalarını istediğimiz için çıkış ürünü olarak istiridye mantarını tercih ettik.
Kutuları nerede hazırlıyorsunuz?
Mantar Kutusu’nun üretici olan Permakültür Organik Tarım Ürünleri bir Ankara firması. Üretim ve Ar-Ge çalışmalarımızı Ankara’da gerçekleştiriyoruz.
Neden farklı renklerde İstiridye Mantarları var? Bu doğal bir şey mi? Ben sadece gri/beyaz renkli istiridye mantarını biliyordum bugune kadar mesela.
İstiridye mantarı doğada farklı renklerde bulunmaktadır. Biz en çok gri istiridye mantarına aşinayız fakat özellikle Orta Avrupa ülkelerinde pembe ve sarı istiridye mantarları da çok yoğun tüketilmektedir. Hepsi doğal renkleri yani.
Mantarkutusu.com’dan aldığımız istiridye mantarlarının büyümesi için evde ne yapmamız gerekiyor? Sadece spreyle sulamak mı?
Tek yapmanız gereken sulamak o kadar. Günde iki kere suluyorsunuz ve 10 gün içerisinde kendi organik istiridye mantarlarınızı yetiştirebiliyorsunuz.
Sizin ürünlerden evde alıp oğlumla hasat etmek için suladığımzda eve gelenlerin ilk sorusu “Ay ya zehirliyse!” oldu. Siz de bu tepkileri duyuyorsunuzdur mutlaka. Biz yedik gerçi hepsini sonra ve hala hayattayız :) Bu konuda neler söylemek isterseniz?
Evet, bizim de sıkça karşılaştığımız bir tepki. Mantarlar konusunda insanların böyle bir hassasiyet geliştirmesi çok normal aslında. Çünkü ülkemizde her yıl belli mevsimlerde zehirlenme vakalarıyla ilgili haberler duyuyoruz. Öncelikle şunu belirtmek gerekiyor bu haberlerin tamamı doğadan toplanan mantarların yol açtığı zehirlenme vakalarını kapsamakta. Kültür ortamında yani bir üretim tesisinde yetiştirilen mantarlardan zehirlenmek gibi bir durum söz konusu değil. Çünkü bir mantar yapısı itibariyle toksik madde içeriyorsa zehirli olabilir aksi taktirde sonradan zehirli hale gelmesi mümkün değildir. Kültür ortamında yetiştirilen mantarların tamamı sertifikalı tohumlardan üretilir ve sonradan zehirli hale gelmeleri mantarın yapısı itibariyle mümkün değildir. Ayrıca ‘Mantar Kutusu’ diğer kültür mantarlarından farklı olarak organik olarak üretilmektedir ve organik ürün sertifikasına sahiptir.
Kısacası gönül rahatlığıyla tüketebilirsiniz. Afiyet olsun bu arada, umarım beğenmişsinizdir.
Her kutudan sadece bir kere mi hasat alınabiliyor? Yaklaşık ne kadarlık hasat alınabiliyor?
Mantar Kutusu’nun iki farklı boyutu bulunmakta. Büyük olan Mantar Kutuları ile 800 gram küçük olanlar ile 500 gram hasat almanız mümkündür. İlk 10 günde ilk hasatı, 15 gün sonra da ikinci hasatınızı alabilirsiniz.
Peki hasat zamanında alınmazsa ne olur? Mantarlar kurur mu?
Eğer hasat zamanı gelmişse ve siz hasat etmezseniz mantarlarınız kurumaya başlayacak ve yaprakları uçlarından kıvrılarak büzüşecektir. Şapkaların çevresinde hafif kahverengi tonları oluşmaya başladığında ve şapka uçlarının kıvrılmaya başladığını gördüğünüzde artık hasat zamanı gelmiş demektir. En lezzetli haliyle tüketmek için hasatı geciktirmemekte fayda var.
Permakültür çatı firmanız anladığım kadarıyla… Mantarkutusu.com dışında yeni projeleriniz gelecek mi? Başka neler yetiştirebileceğiz evlerimizde?
Evet şirketimizin ismi Permakültür Organik Tarım Ürünleri. ‘Mantar Kutusu’ çıkış projemiz oldu. Önümüzdeki aylarda farklı mantar türlerinin yanı sıra kendi mutfağınızda kendi yemeğinizi yetiştirmenizi sağlayacak kitlerle karşınızda olacağız. Salatalıktan domatese, maydanoza kadar bir çok ürünü artık kendi evinizde organik olarak yetiştirmeniz mümkün olacak.
Şu anda Mantarkutusu.com’dan sipariş verebiliyoruz. Peki ürünlerinize başka nerelerden ulaşabiliriz?
‘Mantar Kutusu’ www.mantarkutusu.com adresinin yanı sıra bazı Carrefour Gurme mağazalarında da satışta. Ekim ayından itibaren Macro Center ve Migros’larda da ‘Mantar Kutusu’na ulaşmak mümkün olacak.
Son olarak satışlar nasıl gidiyor? İlgi nasıl? Ürünün pazarlaması açısından ilerleyen günler için neler düşünüyorsunuz?
İlgi beklediğimizin çok üzerinde açıkçası. Online satışa başladıktan kısa bir süre sonra henüz hiç reklam çalışması yapmamıza rağmen kısa sürede yoğun bir taleple karşılaştık ve zincir marketlerden ürünü reyonlarına koymak için talepler aldık. Fakat yoğun üretim yapmak bizim ar-ge yönümüzü yavaşlatmasın istiyoruz. Konvansiyonel olarak üretim yapmak yerine sürekli inovatif ürünler geliştiren bir şirket olma çabasındayız. İlerleyen günlerde ‘Mantar Kutusu’ için yoğun mağazalarda tanıtım çalışmaları planlanmakta bir de küçük bir animasyon hazırlıyoruz online pazarlamada kullanılmak üzere.
Çok teşekkürler…
Eşim sipariş verdi size fakat ses seda çıkmadı acaba kaldırıldıktan mı?
siparişleri yollamada sorun yaşıyor mu site satışlara devam ediliyor mu