Radika (Karahindiba) Nedir?
Radika (Karahindiba) Nedir?
Radika (Karahindiba), Nisan ve Mayıs aylarında tüm tarla kenarlarında, yol kenarlarında, kırlarda yetişen çok yıllık sarı çiçekli otsu bir bitkidir. Papatyagiller familyasından olan bu bitki, tüm Avrupa, Kuzey Amerika ve Asya olmak üzere dünyanın hemen her yerinde görülen yaklaşık 100 çeşidiyle evrensel bir türdür.
İçi “kengel” denilen acı bir sütle doludur. Uzun kazık kökü, rozet halinde tabanda toplanmış olan derin dişli yapraklarını ve yapraklardan daha uzunca olan çiçek saplarını taşır. Bu sapların tepesinde kömeç halindeki altın sarısı çiçekleri ilkbahardan sonbaharın ortasına kadar açar. Daha sonra bu çiçek kömeçleri karahindibanın tohumlarını taşıyan beyaz toplara dönüşürler. Bu beyaz topçukları oluşturan meyve kapçıkları en hafif rüzgarda bile uçup çevreye dağılır. Bitki böylece yaydığı tohumlarıyla çoğalır.
Halk arasında karahindiba, hindiba, acıgıcı, acıgünek, güneyik, çıtlık, cırtlık, arslandişi olarak anılsada genel olarak “Radika” adıyla bilinir. Özellikle Ege bölgesinde yapraklarından salata yapılır. Kökü isteğe bağlı olarak salataya katılabilir veya kurutulup öğütülerek kahve yapımında kullanılabilir. Ayrıca ot kavurmalarında da kullanılmaktadır. Kanada’da Radika’dan bira, Fransa’da ise çorba yapılır.
Radika’nın Faydaları
Bahar aylarında kırlarda sıklıkla rastladığımız ama kıymetini bilemediğimiz Radika aslında çok şifalı bir bitkidir. En bilinen faydaları;
- Besleyici değeri oldukça yüksektir.
- % 5’e varan yüksek bir oranda potasyum içermesinden dolayı, en iyi doğal potasyum kaynaklarından biridir.
- A ve C vitamini içerir.
- Romatizmaya iyi gelir.
- Uykusuzluğa iyi gelir.
- Göz iltihaplanmalarını ve hastalıklarını giderir.
- Metabolizmayı uyarır.
- İdrar söktürücü özelliği vardır.
- Karaciğer yetersizliğinden meydana gelen cilt bozuklukları, egzama ve deri hastalıklarına iyi gelir.
- Şeker hastalığı için çiçek sapları kullanılabilir.
- Maske olarak kullanıldığında cildi temizler ve nemlendirir.
Nasıl Tüketilir?
Çorbası, salatası, kavurması, zeytinyağlısı, yoğurtlu mezesi yapılarak tüketilebilir. Salatası için, radikaları ayıklayıp, bol suda yıkayın. Bir tencereye su ve tuz ekleyip kaynatın. Kaynayan suya radikayı atın ve haşlayın. Kökleri iyice pişince süzün. Üzerine limon ve zeytinyağı gezdirerek servise hazır hale getirin. Tercihe göre sarımsak da ekleyebilirsiniz.
*Radika hakkında sizin de ekleyeceğiniz bilgiler ya da nerede yenebileceğine dair görüşleriniz varsa lütfen yorum kısmına yazarak bu yazıya katkıda bulunun.
Fotoğraf: Nergismevsimi
salatası haşlanmadan yapılsa daha faydalı olur .marul gibi salatası yapılır hafif acılı olur ama lezzetli ve sağlıklıdır.
Sirkeye yatırıp sonrasında sopanla ovmanızı öneririm
Soğan*
Ben tuza banarak yemeye bayılırım, yada ince ince doğranıp limonlu salatası çok güzel olur. Özellikle kansere çok iyi geldiğini biliyorum .