Edirne Tava Ciğeri Nedir?
Edirne denilince ilk akla gelenlerden şeylerden biri olan Edirne tava ciğeri, Trakya bölgesinde yetiştirilen büyükbaş hayvanların karaciğerinden yapılan muazzam bir lezzet. Gördüğü işlemler neticesinde neredeyse ciğer tadı almanız imkansız. Bu yüzden hiç ciğer yememiş birine Edirne ciğerini rahatlıkla yedirebilirsiniz. Tava ciğeri olarak adlandırılmasının sebebi ise içerisinde pişirildiği özel tavadan geliyor.
Tava ciğerinin bu denli lezzetli olmasını sağlayan mutlak şeyler var. Süt danasından yapılması ve günlük temin edilmesi bu lezzetin en önemli noktası. İncecik kesilen dana ciğeri zarından ve sinirli bölgelerinden ayrıştırılır. Soğuk suda veya buzlu suda (buzlu suda bekletilmesi daha makbuldür) 2 saat kanını salması beklenir. Kanından ayrışan yumuşacık ciğerler sudan çıkartılıp kurutulur, bu işlemin yapılmasının sebebi ciğerin fazla un tutmasını engellemektir. Aksi takdirde ciğerlerde “çapak” adı verilen (fazla una bulanmasından dolayı ciğerin üzerinde oluşan un topakları) un tutması meydana gelir bu da ciğerin lezzetini bozar. Kurutulan ciğerlere bir miktar tuz eklenir, kalan kanını çekmesi ve sertleşmesi için buzluğa atılır. Buzluktan çıkarılan ciğerler una bulanıp içerisinde bölgeye ait olan kızgın kızartma yağı bulunan tavada (ayçiçek yağı) pişirilir.
[wdi_feed id=”1″]
Edirne tava ciğeri başlı başına bir neffaset fakat yancılarıyla birlikte ayrı bir kategoriye yükseliyor. Edirne’nin Karaağaç bölgesinde yetiştirilen, halk dilinde “Karaacı” olarak bilinen oldukça acı olan biberlerler bu lezzetin vazgeçilmezi. Karaacı da Edirne tava ciğeri gibi kızartılmış şekilde servis edilir. Yanında yine Edirne’nin kendi mahsulü domates, soğan ve elbette açık ayranla çok iyi gider.
Eğer Edirne’ye yolunuz düşerse, ciğer sevmeyene ciğeri sevdiren bu lezzeti mutlaka yemenizi tavsiye ediyoruz. Ayrıca “Edirne’de Tava Ciğeri Nerede Yenir?” yazımızı okumanızı da salık veririz.
Yiyenlere şimdiden afiyet olsun!