Hatay’dan Sofranıza Getirtebileceğiniz En İyi 7 Lezzet
Hatay’da Mutlaka Yemeniz Gereken 7 Lezzet
Hatay, hem Arap hem de Akdeniz lezzetlerini bir arada bulabileceğiniz, kendine has mutfağıyla ülkemizin gastronomi açısından önemli şehirlerinden biri. Öyle ki Gaziantep’ten sonra UNESCO tarafından Hatay da “Gastronomi Başkenti” ünvanını almaya hak kazanan ikinci ilimiz.
Bazı yiyecekleri de var ki ya Hatay’da yiyeceksin ya da bir Hataylının elinden. İki seçenek de mümkün değilse, tek seçenek Hatay’dan, doğrudan memleketinden sipariş vermek.
Bunun için sizlere Hatay’dan hangi ilde olursanız olun sofranıza getirtebileceğiniz öne çıkan en iyi 7 lezzeti derledik.
1 – Biberli (Katıklı) Ekmek
İlk bakışta lahmacunu andıran biberli ekmek, Hatay’da sabah kahvaltısından, öğle yemeğine, akşam yemeğinden, özel günlere (gün yemekleri) kadar her öğün tüketilen bir yiyecek. Ancak en çok sabah kahvaltılarında tercih edilir. Çayın yanına da mükemmel gider. Lahmacundan farkı, açılan hamurun içerisine kıyma konulmamasıdır. (Yani iç harcı farklıdır.) Acılı hazırlandığı gibi acısız versiyonları da var, lakin acılısı en çok tercih edileni. Biberli ekmek denilmesi de bu yüzden zaten. (Not: Biberli ekmek hakkında daha fazla bilgi almak için biberli ekmek nedir yazımıza da göz atabilirsiniz.
2 – Oruk
Oruk, Hatay usulü bir içli köfte çeşitidir. Alışık olduğumuz içli köfte şeklinden farklı olarak, daha ince uzun çeşitleri olduğu gibi tepsiye yayılmış şekli de mevcuttur. Hatay’da daha oruç daha çok uzunlamasına şekilde olur. Kızartması servis edilir. Ama şekli ne olursa olsun, hepsi de oldukça lezzetli! Yine Harbiyiyorum Dükkan’dan Hatay oruklarından sipariş verebilirsiniz.
3 – Hatay Halhalı Zeytin
Halhalı zeytin; Hatay, Gaziantep, Mardin, Kahramanmaraş gibi bölgelerde yetiştirilen zeytin ağaçlarından toplanan lezzetli bir zeytin çeşitidir. Tat ve yapı itibariyle diğer zeytin çeşitlerinden ayrılan halhalı zeytin, kendine has tadı ve aroması ile zeytin severlerin kahvaltılarda ve ara öğünlerde keyifle tükettiği zeytin çeşitlerinden bir tanesidir. Toplanan yeşil zeytinler yıkanıp temizlendikten sonra taş veya tokmaklarla kırılarak, kaya tuzu ile hazırlanmış sularda bekletilerek hazır hale getirilir.
4 – Hatay Nar Ekşisi
Artık nar ekşisi teröründen bunalanlar güvendiği markalardan veya tanıdık üreticilerden alışveriş yapmaya gayret ediyor. Hakiki nar ekşisi bulmak gerçekten zor bir iş, bulduğunda da kıymetini bilmek lazım. Piyasada neredeyse sadece glikoz tabanlı nar ekşileri mevcut ve sadece aromadan ibaretler.
5 – Zahter
Zahter (kara kekik), kekik ailesinden olan ve belli bazı bölgelerde yetişen kokulu bir ot türünün adıdır. Aynı zamanda çeşitli baharatların bir araya getirilmesiyle yapılan zahter karışımı da bulunmaktadır. Hatay’da toz zahter kahvaltılık sos olarak zeytinyağı ile birlikte tüketilir ve şifalı olduğuna inanılır.
6 – Tuzlu Yoğurt
Görüntü olarak süzme yoğurdu andıran tuzlu yoğurt, diğer yoğurtlardan çok daha farklı bir şekilde yapılmaktadır. Kuru ve serin yerlerde tuzlu yoğurdu 1-2 yıla kadar saklamanız ise mümkün. Protein açsından oldukça zengin olan ve sadece Hatay yöresinde bulabileceğiniz tuzlu yoğurt ile günün her öğünü için çeşitli yiyecekler yapmanız mümkün. Kendisi zaten başlıbaşına büyük bir probiyotik.
7 – Hatay Sürk Peyniri
Çökeleğin Arapça anlamı olan Sürk, taze çökelek, zeytinyağı, karabiber, fesleğen yaprağı, pul biber, karanfil, zahter, yeni bahar, tarçın, kimyon, muskat, sarımsak ve acı biber salçasının karıştırılması ile yapılan bir çeşit peynirdir. Sabah kahvaltılarında veya hamur işlerinde tüketilen sürk peyniri Hatay yöresinin nadide lezzetlerinden biridir. Genelde pazarda sunumu aşağıdaki fotoğrafta olduğu gibi naylon poşetlerde yapılır.
İşte size bir çırpıda Hatay’ın öne çıkan lezzetleri.
Afiyet olsun.