Diğer ListelerLİSTELER

Kahramanmaraş’ın Coğrafi İşaretli Ürünleri

Kahramanmaraş, 7 Şubat 1973 tarihinde ”KAHRAMANLIK” ünvanı ile şereflendirilmiş ve adı Kahramanmaraş olarak değiştirilmiştir. Kahramanmaraş, 06 Şubat 2023’te çok büyük bir deprem yaşadı. Tüm Türkiye olarak biz de yaşadık. Kahramanmaraş ve çevresinin tarih öncesi dönemlerden günümüze kadar uzun bir geçmişi var. Kahramanmaraş’ın kendine özgü, tescillenmiş lezzetlerini ele aldık…

İşte Kahramanmaraş’ın Coğrafi İşaretli Ürünleri…,

1- Maraş Biberi

Maraş’ın pul biberinin dokusu ipek gibidir. Lezzetinin de dokusundan kalır yanı yoktur. Kahramanmaraş biberinin yapımında organik ve inorganik minerallerin yanı sıra A , B ve C vitaminleri bulunur. İç salgı bezleri için uyarıcıdır. Maraş biberi çok acı değildir. Olgunlaşma döneminde hasat edilen, Kahramanmaraş Biberi, harmanlanır kurutulur sapından ayrılır. Özel olarak yıkanır, tekrar kurutulur. Modern tesislerde, aflotoksinsiz olarak dövülür ufalanır, paketlenir ve Kahramanmaraş ayrıcalığıyla ve Kahramanmaraş patentiyle piyasaya sunulur.

2- Andırın Tirşiği

Tirşik otu, Kahramanmaraş’ta en fazla Andırın’da yetişir. Halk arasında “Andırın Doktoru” olarak bilinen tirşik otu akdeniz yöresinde kendiliğinden yetişen bir ot türüdür. Kahramaraş’la birlikte Adana ve Osmaniye’de de fazlaca yetişir. Tirşik çorbası da oldukça sevilen lezzetler arasındadır.

3- Maraş Parmak/Sıkma Peyniri

Kahramanmaraş’ta yaylacılığın olduğu kesimlerde yağ, peynir ve yoğurt yaz-kış beslenmenin ana öğeleridir. Maraş Parmak/Sıkma Peynirinin yapımında Kahramanmaraş ili içinde yetiştirilen inek/keçi/koyunlardan elde edilen süt kullanılır. Kahramanmaraş’ın “parmak” ve “sıkma” olarak tabir edilen peyniri, Türk Patent ve Marka Kurumunca tescillendi.

4- Maraş Fıstık Ezmesi

Kahramanmaraş’ın ünlü lezzetlerinden Maraş fıstık ezmesi, Türk Patent ve Marka Kurumu’na göre içeriğinde yüzde 7-18 protein barındırıyor. Protein ve lif kaynağı olan fıstık ezmesi içerdiği yüksek besin değerinden dolayı iyi bir enerji deposudur. Maraş Fıstık Ezmesi, meşhur Antep fıstığının çekilerek yeterli kıvama getirilip şekerle yoğrulmasıyla hazırlanıyor.

5- Maraş Çöreği

Maraş’ın tarihi ve yöresel vazgeçilmez lezzetlerinden biri olan Maraş çöreği, Osmanlı’dan günümüze bayram ikramlığı olarak gelmiş ve ün salmış. Maraş’ın tescilli lezzetlerinden biri olan Maraş çöreğinin lezzetinin sırrı ise sihirli eller ve piştiği fırın. Maraş çöreği daha çok Ramazan’da tercih ediliyor. Maraş çöreği, şekerli, tuzlu, tereyağlı, zeytinyağlı, yumuşak ve cips gibi farklı tatlarda üretilip müşterilerin beğenisine sunuluyor. Ayrıca artan talep nedeniyle cevizli, tuzlu, pekmezli, üzümlü gibi çeşitleri de üretiliyor.

6- Maraş Sumak Ekşisi Akıtı

Maraş sumak ekşisi akıtı; bileşenleri, üretim metodu ve farklı tüketim şekilleri bakımından özgündür. Kahramanmaraş mutfağında da özel bir kullanım yerine sahip ve simgesel lezzet olan sumak ekşisi, yerel deyimle ekşi ahıtı veya sumak akıtı olarak tanınır. Maraş Sıvı Sumak Ekşi Akıtı, Maraş yöresindeki yaylalarda yetişen sumak tohumları toplanıp bu tohumlarda bulunan ekşi aroma suyla çıkartılır. Yemeklere ekşi tadını veren sumak ekşi akıtı, hem baharat hem de sos olarak tercih ediliyor.

7- Maraş Dondurması

Kahramanmaraş dondurması, Ahir Dağı ve Maraş Dondurma ustalarının bir mucizesidir. Maraş dondurması enfes keçi sütü ve salep ile ortaya çıkan yöresel bir lezzet. Yapımında süt, sahlep ve şeker kullanılır. Maraş dondurmasının oluşumunda çok önemli bir etken olan sahlep ise Ahır Dağı’nda yetişen orkidelerin kirli beyaz renkteki yumrularından elde edilir.

8- Maraş Tarhanası

Kahramanmaraş tarhanasının diğer bölgelerdeki tarhanalardan tat ve kalite olarak ayrılmasının en belirgin özelliği olarak Temmuz Ağustos aylarında yapımına başlanması. Çünkü bu aylardaki hava şartlarının güzel ve rüzgarlı olması tarhanının lezzetini artırıyor. Kahramanmaraş’tan başka hiçbir yörede bulunmayan (firik) adı verilen (tarhananın tam olarak kurumadan önceki hali) tarhanası Maraşa özgü bir çeşitdir. Bu tarhana cips haline getirilerek tarhana cipsi olarak da satılıyor. Maraş tarhanası hem şifa deposu hem de keyifli çorba çeşididir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir