YEMEK ANSİKLOPEDİSİ

Adana Kebap Nedir?

Adana kebabı erkek koyun etinden olur. O da ne kadar az kartsa o kadar daha az koku salar. Lakin Adanalı etin koyun kokmasını ister. Bizim İstanbullu ise istemez. O yüzden yıllardır dana etinden elastik ve neredeyse üstünde top sektirilecek Adana kebaplar yedirdiler bize İstanbul’da. Adana kebap Adana’ya özgü coğrafi işaretli ülkemiz özgü bir kebap çeşididir. Doğru ellerden, usulüne uygun hazırlanmış Adana kebabı yerseniz varacağınız yer Nirvana’dır.

Elde zırh ismi verilen bir bıçakla çekilen ve parça kıyma etlere dönüştürülen koyun etine, yüzde otuz oranında kuyruk yağı ilave edilir. Baharat olarak da tuz ve pul biber, ya da toz kırmızı biber bu kadar! Daha sonra iki kez zırhlanan kıyma ve kuyruk yağı dinlenmeye alınır. Servis zamanı gelince sişlere saplanır ve mangalda meşe kömür ateşini görür. Hızlıca pişer zaten. Pişirme sırasında şişler ısının homojen dağılımı için sıklıkla çevrilir. Hazırlanması için fazla beklemezsiniz. Domates biber ve soğan eşliğinde yağlı ekmek ya da lavaşlar üzerine çekilerek servis edilir. Bir porsiyon Adana kebabın gramajı 180 gram olmalıdır. (Adana Kebabı Coğrafi işaretinden detaylara ulaşabilirsiniz.)

Bazı restoranlar zırh kıymasına taze kırmızı biber de ilave ederler ama doğrusu en yalını ve en az malzemeli olanıdır. Yaygın bir yanlış da İstanbullu kebapçıların Adana’yı acılı kebap, Urfa’yı da acısız olarak tanıtmış olmalarıdır. Bu yüzden birçok şehir bebesi yıllarca Adana kebabı acılı ağız yakan kebap olarak tanıyıp bilmiş ve bu şekilde büyümüştür. Halbuki Adana kebabı acılı bir kebap değildir.

Soğan salatası, domates ezme, şalgam, ayran, rakı en iyi eşlikçileridir. Çatalı vurduğunuzda kebap dağılmalıdır. Dağılmayan, kesilen ve lastik gibi olan kebaplarda mutlaka bir hile vardır ve onlar gerçek Adana kebabı değildirler.

Adanalılar kebabın yanına pilav ve saire koyanlara gıcık olurlar. Bunu Adana kebaba saygısızlık ve usulsüzlük olarak görürler. Hatta bu yüzden kavga bile çıkarırlar.

Afiyet olsun.

Salih Seckin Sevinc

Harbiyiyorum.com kurucusu ve yazarı. 2009'dan beri yeme-içme üzerine keşifler yapıyor. Araştırıyor, yiyor, içiyor, videolar/fotoğraflar çekiyor, düşünüyor ve yazıyor. 2021 - "Ruhani" (Roman) 2018- "Ölüm Yolcusu Abdülüver'in Tuhaf Seyahatleri" (Roman) 2016 - "Harbi Yiyorum - Türkiye'de Harbiden Nerede Ne Yenir?" (Yemek Kitabı) 2015 - "Her Şeyin Başı Blog" (İş Kitabı) 2014 - "Social Media for Real" (İngilizce İş Kitabı) 2012 - "Pazarlama İletişiminde Sosyal Medya" (İş Kitabı) kitaplarının yazarı. 2018'den bu yana ODA TV "Lezzet Peşinde" köşe yazarı, Eylül 2019'da KRT'de "Harbi Yiyorum" programını hazırlayıp sundu. Şu anda "Nerede Ne Yenir?" cümlesinin altını doldurmaya ve lezzet keşiflerini/öğrendiklerini size aktarmaya devam ediyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir