Baklava Nedir?
Baklava Nedir?
Türklerin baştacı tatlı çeşitlerinden bir tanesidir. Yine de komşumuz Yunanistan gibi farklı ülkeler tarafından sahiplenilmeye bile çalışılmıştır. Bu tartışma baklavanın yaratıcısının Türkler olduğunun 8 Ağustos 2013 yılında AB Komisyonu tarafından tescillenmesiyle bir nebze olsa da noktalanmıştır. Ama siyaset namert bir meydandır.
Biz Türkiye’den devam edelim. Dünyaya nam salmış bir kere yiyenin bir daha vazgeçemeyeceği tatlının vatanı Gaziantep ilimizdir ve burada kırk kat yufka ile yapılmaktadır. Tatlının kökeninin Süryanilere dayandığı ileri sürülse de reel bir kanıt bulunamamıştır. Ancak Orta Asya Türk kökenli olması kuvvetli muhtemeldir. Nitekim bazı kaynaklar eski Türkçe’de baklava kelimesinin baklağu, baklağı olarak geçtiğini söylemekte ve Moğolca’ya eski Türkçe’den geçen ‘bağlamak’, ‘sarmak’ anlamına geldiği belirtilen -bayla fiilinin üstüne -v ekinin getirilerek türetildiği söylenmektedir. Tatlının bizde bağımlılık yaratması belki de bu yüzdendir. Tarih içerisinde ismiyle farklı şekillerde karşılaştığımız baklava Osmanlı döneminde de tüm endamıyla yer almaktaydı. Bayramlarda, törenlerde, özel sayılabilecek kutlamalarda sofralarda her zaman yer ayrılmıştır.
17.yy sonlarına yaklaşıldığında Ramazan ayının 15. günü Topkapı sarayında kutsal emanetler ziyarete açılmaktaydı. Saray mutfaklarında hazırlanan baklavalar padişah tarafından, gelen Yeniçerilere ‘Baklava alayı’ adı törenle hediye olarak verilirmiş. Her on askere bir sini baklava hazırlanır ve Saray mutfağı önünde dizildikten sonra Silahtar Ağa ilk siniyi teslim alır ardından diğer sinileri ikişer asker nizami olarak teslim alırmış. Bölük içerisinde amirler önde, baklava sinilerini taşıyanlar arkada olacak şekilde açılan kapılardan dışarı çıkarak kışlalara doğru İstanbul sokaklarında yürüyüşe geçip giderlermiş.
Türkiye sınırlarından çıktığımızda Yunanistan, Arnavutluk, Makedonya, Hindistan, Afganistan, Ermenistan Arap Yarımadası ve Kuzey Afrika ülkeleri dışında ABD’nin Teksas eyaletinde sevilen bir tatlı olarak karşımıza çıkmaktadır. Teksas’a da baklavayı 19. yüzyılda göç eden Çeklerin getirdiği söylenmektedir. Fıstıklı, cevizli, fındıklı, bademli çeşitlerinin oluşu ile bizi seçmekte kararsız bırakmaktadır. Şerbetli tatlı olması lezzetini artırırken aldığımız kaloriyi de artırmaktadır. Nitekim baklavayı yiyen insan her şeyi göze almış insandır.
Günümüzde bayramlarda, beş çaylarının yanında, her vakit kolaylıkla bulabileceğimiz tatlıyla ilgili; Asurlular döneminde iki hamurun arasına kuru meyvelerin yerleştirilip fırında pişirildiği, zaman içerisinde de farklı halklar tarafından çok sevilip farklı şekillerde yorumlandığı ile ilgili anlatımlar mevcuttur.
Baklavanın yeme adabı ise; ters çevrilerek alt kısmı üst damağa getirilir. Böylelikle şekerin tadını alarak tüm lezzeti hissedilebilir.
Hatırlatmakta fayda var 1 adet fıstıklı baklavanın kalorisi yaklaşık olarak 100 kilo kaloridir. Afiyet olsun.
- Gaziantep’te Ne Yenir Ne İçilir ? Lahmacun ve Baklava / İmam Çağdaş isimli yazımıza ulaşmak için burayı tıklayın.
*Baklava hakkında sizin de ekleyeceğiniz bilgiler ya da en iyi örneklerinin nerede yenebileceğine dair öngörüleriniz varsa lütfen yorum kısmına yazarak bu yazıya katkıda bulunun.
Geri bildirim: Kitap Tanıtım: Mutfakta Dünya Turu | Marion Guillemard | Erdem Yayınları - | Harbi Yiyorum