Billuriye Nedir ve Nasıl Yapılır?
Kayseri’de tanıştığımız bu lezzet aslında Güneydoğu Anadolu bölgesinde “Belluriye” olarak telaffuz edilen fıstıklı, yeşil renkli soğuk bir tatlı. Ama Kayseri’de çorbacılarda gördüğümüz versiyonlarına resmen aşık olduk.
İlk kez yediğimizde beynimizi döndüren bu tatlı, fıstık sarması ile kadayıf karması gibi ama aynı zamanda değil gibi; haşlanmış makarna üzerine fıstık dökülmüş gibi ama değil gibi, ağızda al dante (az pişmiş – kıtır) uzuvlara sahip olduğu için hem çıtlıyor ama aynı zamanda da şerbetli bir tatlı. Yani ismi üstünde Billur gibi enfes bir tatlı. Üstelik kare şeklinde kesilip servis ediliyor. (Billuriye deyince aklınıza halk arasındaki koç yumurtası gelmesin lütfen. Alakası yok! O = Billur.)
Hal böyleyken Billuriye çok fazla bilinmeyen ama yine de bambaşka bir ekol tatlı olarak karşımıza çıkıyor. Fıstıklı olması Gaziantep menşei iddialarını kuvvetlendiriyor ama bizim Antepteyken bir kez bile karşımıza çıkmadı. Bu da gerçekten tuhaf bir şey… Nedense Billuriye konusunda ilk ilimlendiğimiz yer Kayseri oldu.
Yani kısacası tel kadayıf şeklinde ama daha kıtır, fakat yine de Antep fıstıklı ve olağanüstü güzellikte renge sahip olan bir tatlı bu.
Billuriye Nasıl Yapılır?
Tarifini aşağıda bulabilir ve dilerseniz videosunu izleyebilirsiniz.
Malzemeler:
- 350 gr. kadayıf ekmeği yarım kilodan az (Kıyılmamış uzun tel kadayıf)
- 250 gr. çekilmiş boz Antepfıstığı
- 250 gr. tereyağı (eritilmiş)
Şerbeti için:
- 2 su bardağı şeker (toz şeker)
- 2 bardak su (su bardağı)
- 1 çorba kaşığı limon suyu
Yapılışı:
- Öncelikle şerbet kaynatılır, soğumaya bırakılır. Yuvarlak tepsi, eritilen sade yağla bolca yağlandırılır.
- Kadayıf ekmeği yan yana boşluk kalmayacak şekilde koyulup üzerine fıstık serpilir.
- Üstüne alttaki kadayıfla aynı yönde olacak şekilde kadayıf koyulur.
- Tepsiyi ocağın üzerine koyup, çevire çevire pişirilir. Pişince başka bir tepsi yardımıyla çevirir. Kalan yağ gezdirilir.
- Diğer yüzü de açık renk pişince ateşten alıp, şerbet gezdirilir. Soğuyunca servis yapılır. Tatlının, ince ve açık renkte olmasına özen gösterilir.
*Billuriye; hakkında sizin de ekleyeceğiniz bilgiler ya da nerede yenebileceğine dair görüşleriniz varsa lütfen yorum kısmına yazarak bu yazıya katkıda bulunun.
Billuruyeyi ilk urfada miroğlu billuriyede yedim daha iyisini yapani da gormedim urfaya yolunuz duserse mutlaka ugrayin boyle bir tatli yok…
2001 – 2008 arası Antep de öğrenciydim. en çok sevdiğim tatlılardan birisiydi. arasında irmik ve sütten yapılan kaymak da oluyordu. Antep de karşılaşmamış olmanız ilginç.
Teşekkürler bu kıymetli bilgiler için..