Genel Yemekler

Çam Sakızı Nedir?

Çam sakızı, Artvin’in Borçka ilçesinin güneyinde, deniz yüzeyinden 1200 metre yükseklikte yer alan ladin ağaçlarının kabukları altından misket şeklinde elle toplanan ve yenilebilen bir besin kaynağıdır. Bal rengi ve bal kıvamında olan bu ağaç ürünü uzun süre ağızda çiğnendikten sonra mor renge dönüp sertleşir ve daha da fazla çiğnenirse ağızda toz haline gelir.

Geleneksel sütlü tatlılar ve dondurmadaki yaygın tüketiminin yanısıra şifa verici eşsiz özellikleri nedeniyle tıp alanında da kullanılır. Bir lezzet olarak değerlendirilirse tadı acı ve keskin kokuludur. Yemeklerde fazlaca karşılaştığımız bir besin değildir ama aynı zamanda yenilebilir bir şeydir de.. Bir de ladin ağacının özütüdür de diyebiliriz.

Mide öz suyu için stabilizatör görevi üstlendiği gibi PH değerlerini de düzenler. Ayrıca solunum hastalıklarının, akciğer hastalıklarının ve öksürüğün tedavisinde kullanılır. Aynı zamanda güçlü bir antiseptiktir. Çiğnendikçe daha çok sertleştiğinden ve yüz kaslarını iyi çalıştırdığı için yüz felci hastalarının alternatif bir tedavi metodudur.

Çiğnerken dişe yapışması bir handikap olsa da üzerine su içerek ya da bir şeyler yiyerek bunun üstesinden gelinebilir.

Çam sakızı toplama işi çobanlar tarafından yapılır. Daha sonra bunları eş dost/arkadaşlarına dağıtırlar. İşte “Çam sakızı, çoban armağını” deyişi de buradan gelmektedir. Bu deyiş küçük ama değerli hediyeler için kullanılır.

*Çam Sakızı hakkında sizin de ekleyeceğiniz görüşleriniz ya da nerelerde yenildiğine dair bilginiz varsa lütfen yorum kısmına yazarak bu yazıya katkıda bulunun.

 

Sego Alfredo

Sego Alfredo Gonzales - Meksika doğumlu, 15 yıldır Türkiye'de yaşayan yeme-içme tutkunu bir expat. Harbiyiyorum.com'da yeme-içme haberleri ve fazlası ondan sorulur.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir