YEMEK ANSİKLOPEDİSİ

Çim Jölesi (Cincau) Nedir?

Çim Jölesi’nin ne olduğunu biliyor musunuz? Çim Jölesi (Cincau) Bizim tatlılarda kullandığımız jölenin bir benzeri. Yaprak jölesi veya bitki jölesi olarak da bilinen Çim Jölesi (Cincau) Doğu ve Güneydoğu Asya’da çokça yenen jöle benzeri bir tatlı. Nane ailesinin bir üyesi olan “Platostoma palustre” bitkisi kullanılarak yapılıyor. Hafif de bitter (acımtrak) bir tada sahip. Eh, neticede ismi üzüre çimden yapılan bir tatlı. Bu sebeble “Çim Keki” olarak da biliniyor.

Cincau, soğutulmuş olarak, meyve, çay veya diğer içeceklerle birlikte servis edilir. Asya dışında, Asya süpermarketlerinde de bolca satılır. Ayrıca tüm dünyada bitkisel bir tatlı olarak da kabul görür. Yani vegandır.

Bu yazımızda Çim Jölesi (Cincau) hakkında daha fazla bilgi sahibi olmak isteyenler için küçük bir Çim Jölesi (Cincau) bilgi turu hazırladık.

Çim Jölesi (Cincau) Nasıl Yapılır?

Çim Jölesi (Cincau) Platostoma palustre bitkisinin hafif oksitlenmiş sap ve yapraklarının potasyum karbonat ile birkaç saat boyunca biraz nişasta ile kaynatılması ve ardından sıvının jöle benzeri bir kıvama gelene kadar soğutulmasıyla yapılır. Küpler halinde veya başka biçimler halinde kesilebilir. Sıcak havalarda jöle olarak tüketilebilir, ayrıca içecek veya tatlı üretmek için şurupla karıştırılabilir. Jölenin kendisi kokulu, yarı saydam koyu kahverengi, bazen, ışığa göre siyah olarak algılanır. Bu bağlamda doku ve renk olarak karaciğere de benzetildiği olur. Bazen daha farklı hale getirmek için gıda boyası eklenip yeşil renkte sunulur.

Çim Jölesi (Cincau) Evde Nasıl Yapılır?

Çim Jölesi (Cincau), Hong Kong, Güney Çin ve Tayvan gibi Asya ülkeleri tarafından yaygın olarak tüketilen bir tatlı. Bu bitkisel tatlıyı yapmak için mezon bitkilerinin kaynayan yapraklarından veya saplarından faydalanılır ve az miktarda mısır nişastası veya pirinç unu kullanılır. Kendi çim jölenizi yapıyorsanız, lezzetinin yoğunluğu onu nasıl hazırladığınıza bağlıdır.

Doğru malzemelere sahip olduğunuz sürece çim jölesi yapmak ise nispeten kolaydır. Geleneksel yoldan yapmayı planlıyorsanız, Çin mesonası ve mısır nişastası aldığınızdan emin olmanız çok önemlidir. Kendi çim jölenizi yapmak için aşağıdaki adımları izleyin:

– Çin mesonunu güneşte kurutarak başlayın, oksitlenmesine izin verin.

– Kurutulmuş sapları ve yaprakları bir tencereye koyun ve sekiz saate kadar kaynatın.

– Karışımı kalınlaştırmak için tencereye mısır nişastası ekleyin.

– Çim jöleniz jelatinimsi bir forma dönüştüğünde, soğuması için buzdolabına koyun ve karışımın donmasını bekleyin.

Çim Jölesi (Cincau) Tadı Nasıldır?

Çim Jölesi (Cincau)’nun tadı özellikle belirgin veya baskın olmasa da, tipik olarak bir miktar nane içeren bitkisel bir tada sahip. Hafif tadı bal, şurup ve diğer tatlı malzemelerle iyi uyum sağlar.

Çim Jölesi (Cincau) Neyden Yapılır?

Çim jölesinin ana maddesi Çin mesonası adı verilen bir bitkidir. Bitki genellikle Çin ve Tayvan gibi Doğu Asya ülkelerinde bulunur ve tipik olarak çimenli, kuru ve kumlu alanlarda yetişir. Yemek pişirirken, mesonanın hem yapraklarının hem de gövdelerinin malzeme olarak kullanıldığını unutmamak önemlidir. Mısır nişastası ve potasyum karbonat da pişirme işleminde önemli bileşenlerdendir.

Çim Jölesi (Cincau) Faydaları

Çim jölesi bir tatlı olarak düşünülse de, sağlık ve zindelik açısından yararları da var. Çim Jölesi (Cincau)’nun birçok bitkisel tarifte olduğu gibi, tıbbi özelliklere sahip olduğu biliniyor. Ayrıca sindirime yardımcı olurken, diyabet riskini de azaltıyor.

Bu jöle henüz Türkiye’de yok ama kim bilir belki bir gün biz de ülkemizde görürüz. Aşağıda bu değişik jölenin bir sokak satıcı tezgahındaki hazırlanışını ve sunuluşunu izleyebilirsiniz. Yeni lezzetler ve mekan keşifleri için HarbiYiyorum Instagram hesabımıza abone olmayı unutmayın.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir