Genel Yemekler

Çipura Nedir?

Sinarit grubunun en zarifi olan Çipura, gümüş rengi pulları ile ve her iki yanağında ve gözlerinin arasındaki hilal şeklindeki sarı leke ile tanınan bir balık türüdür.

İngilizce ismi olan “Gilt head beam – Yaldız başlı sinarit” bu özelliğinden gelmektedir. Yoğun, sulu ve beyaz eti binlerce yıldır rağbet gören bir balıktır. Öyle ki eski Romalılar ve Yunanlılar, çipurayı şölenlerde sunmuşlar ve bu balığı aşk tanrıçası Afrodit’e atfetmişlerdir.

Çipura’nın cinsiyet değiştirdiğini pek kimse bilmez. Yaşamına erkek olarak başlayan çipura balıkları olgunlaştıklarında (2.yaş sonunda) dişi haline gelirler. Belki de bu Çipura’nın etli ve lezzetli bir balık olmasının temel nedeni bile olabilir. Ayrıca bir diğer nedeni de Çipura’nın etobur (Karnivor) bir balık olmasıdır. Evet, çipura doğal ortamında küçük balıkları ve bazı kabuklu balıkları yiyerek beslenir. Ama çiftlik balıkları yemle beslendikleri için olta balıkları kadar lezzetli değildir.

[wdi_feed id=”1″]

Çipura’nın Diğer İsimleri

Çipuralar aynı zamanda kraliyet sinariti olarak da bilinir. Bazen İngiltere’de de Fransızca ismiyle çağırılır: Daurade. İtalya’da orata, İspanya’da ise dorada ismiyle anılır.

Çipuraların uzunlukları 60 cm, ağırlıkları ise 3 kilograma kadar ulaşabilir. Artıklarının fazla olması bu balığı pahalı balıklar sınıfına sokar. Günümüzde olta balığı olarak yakalanması azalmış olsa da özellikle Akdeniz’de çiftliklerde başarılı bir şekilde üretilmeye devam edilmektedir. Taze çipuranın pullarının parlak olması gerekir.

Çipura Nasıl Pişirilir?

Sinarit familyasının geniş pulları pişirilmeden önce mutlaka kazınmalıdır. Bütün haldeki çipuralar tıpkı levrek ve dil balığı gibi bütün halde fırınlanabilir. Ayrıca aynı şekilde ızgaralanabilir ya da suda pişirilebilir.  Izgarasını yapacak ya da fırınlayacaksanız, içinin iyice pişmesini sağlamak için her iki tarafına çarpı şeklinde çizikler atmalısınız.

Çipuranın eti baharatlı ve aromatik çeşnilere eşlik edecek kadar yoğundur. Çipura filetolarının ızgarası, kızartması ve fırınlaması yapılabilir. Çok taze olan balıklar, sashimi hazırlamak için çiğ olarak da kullanılabilir.




Sego Alfredo

Sego Alfredo Gonzales - Meksika doğumlu, 15 yıldır Türkiye'de yaşayan yeme-içme tutkunu bir expat. Harbiyiyorum.com'da yeme-içme haberleri ve fazlası ondan sorulur.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir