Çoğu Zaman Uyumamak Ya Da Uyanmak İçin Tüketilen Kafein Nedir? Vücuda Etkileri Nelerdir?
Her gün milyarlarca insan uyanmak, gece uyumamak ya da yorgunluğunu gidermek için kafeine güveniyor. Günümüzde dünya nüfusunun %80’i her gün kafeinli bir ürün tüketiyor ve bu sayı Kuzey Amerika’daki yetişkinler için %90’a kadar çıkıyor. Türkiye için henüz yapılmış net bir araştırma yok.
Sohbetlerin, ortamların, buluşmaların en gözde içeceği kahve ve kahvenin türevleri. En yoğun olarak kahvede bulunan kafein, doğal uyarıcı, dünyada en yaygın kullanılan bileşenlerden biri. Kafeinin uyku ve kaygı üzerindeki olumsuz etkileri de var. Aman dikkat! Yüksek dozlarda kafein, kendinizi endişeli hissetmenize ve uyumakta zorluk çekmenize neden olabilir.
Kafein Nedir?
Kafein, en yaygın olarak bitter çikolata, bazı ilaçlar, çay, kahve ve kakaoda doğal bir uyarıcı. Beyni ve merkezi sinir sistemini uyararak çalışır, uyanık kalmanıza ve yorgunluğunuzu önlemenize yardımcı olur.
Kafeinin Tarihçesi
Kahvenin yıllar yıllar önce keçilerine verdiği ekstra enerjiyi fark eden Etiyopyalı bir çoban tarafından keşfedildiği söylentiler arasında. Tarihin sayfalarına baktığımızda, kafeinli alkolsüz içecekler 1800’lerin sonlarında piyasaya çıktı ve bunu kısa süre sonra enerji içecekleri izledi. ( Elimizde okumak isterseniz daha detaylı kahve tarihçesi de var.)
Kafeinin Vücuda Etkileri Nelerdir?
Kafein, bir kez tüketildiğinde, kafein bağırsaktan kan dolaşımına hızla emiliyor. Oradan karaciğere gideyor ve çeşitli organların işlevini etkileyebilecek bileşiklere ayrılıyor. Bununla birlikte, kafeinin ana etkisi beyin üzerinde, şaşırtıcı değil mi?
Normalde, adenosin seviyeleri gün içinde birikir ve sizi giderek daha fazla yorar ve uyumak istemenize neden olur. Kafein, beyindeki adenozin reseptörlerini aktive etmeden onlara bağlanarak uyanık kalmanıza yardımcı olur. Bu, adenosinin etkilerini bloke ederek yorgunluğun azalmasına yol açar. Kafein ayrıca kan adrenalin seviyelerini de artırıyor.
Örneğin, bir fincan kahvede bulunan kafein miktarının kan dolaşımına ulaşması 20 dakika ve tam etkinliğe ulaşması yaklaşık 1 saati buluyor.
Çok Fazla Kahve Tükettiğinizin Belirtileri Nelerdir?
– Vücut ısısında artış
– Sık idrara çıkma
– Dehidrasyon
– Baş dönmesi ve baş ağrısı
– Hızlı kalp atışı (çarpıntı)
– Huzursuzluk ve heyecanlanma
– Kaygı ve sinirlilik
– Ellerde titreme
– Uykusuzluk
– Önce enerjik hissetmek ama sonra daha da büyük bir yorgunluk hissine sahip olmak.
Her Gün Ne Kadar Kafein Tüketmek Gerekir?
Kafeine nasıl tepki verdiğiniz vücut kütlenize, sağlığınıza ve metabolizmanıza bağlı. Ayrıca, vücudunuzun düzenli dozlarda kafein almaya alışkın olup olmadığına ve bir porsiyonda ne kadar kafein aldığınıza da bağlı. Araştırmalar, günde 400 mg veya daha az bir kafeinin yeterli olduğunu söylüyor.
Hangi Ürün Ne Kadar Kafein İçeriyor?
– Çikolatalı içecekler: 250ml başına 5–10mg
– Hazır kahve: 250ml başına 80–120mg
– Damla veya süzülmüş kahve: 250ml başına 150–240mg
– Espresso veya latte gibi espresso kahveler: 250ml başına 105–110mg
– Kafeinsiz kahve: 250 ml’de 2–6 mg
– Siyah çay: 250 ml’de 65–105 mg
– Kolalı içecekler: 375 ml’de 40–49 mg
– Enerji içecekleri: 250ml başına 160mg
– Bitter çikolata: 55g porsiyon başına 40-50mg
– Sütlü çikolata – 50g porsiyon başına 10mg
*En yeni mekan ve lezzet keşifleri için Instagram hesabımızı takip etmeyi unutmayın.