ÇipuraMuğla

Dalyan’da Izgara Balık Nerede Yenir? Ayışığında Tekne Turu, Ortaca, Muğla

Besin zincirinin en sevimli yapıtaşlarından biri olan balıklar suda yaşayan, pullu hayvanlardır. İçtikleri suyun tuzunu biz insanlardakinin aksine böbrekle değil, solungaçlarıyla ayırırlar. Tarih sahnesi içerisinde elenerek gelen balık türlerinden günümüze kala kala kıkırdaklı (Chondrichthyes) ve kemikli balık (Osteichthyes) kalmıştır. Balıklar, yeryüzündeki tüm omurgalı canlılar içerisinde sayıca en fazla olanlardır. Balıklar suda çözünmüş kimyasal maddeleri koklayarak yaşarlar. Şaka len şaka! Izgarası çok iyi olur.

Nasıl? Akademik girerek ters köşe yaptım ama değil mi? Hehe. Yahu arkadaş, şu balığı artık restoranlar amma değiştirdiler. Bir levrek yiyeceksin, yok süt yatağına yatırılmış, beşamel soslu, tereyağlı güveçte, kestane sosunda şarapla marine v.s. bin tane şekil yapıp öyle getirip önümüze koyuyorlar. Bu kadar Wikipedia okursak işte sonunda bize de balığı beşamel soslu dayarlar. Yea bit git Allahın aşkına! Ne anladım ben o balıktan.

Ben ızgara balık yemek istiyorum! Atacaksın ızgaraya o balığı, pişecek. O kadar!” diyenlerdenseniz Dalyan‘a gittiğiniz zaman da bu isteğinizin arkasında durmanız gerekiyor. Bunun için biz size tekne turu yapmanızı salık veriyoruz. Üstelik dolunayda olanından yapın bir zahmet. (Gidince sorun söylerler)

Izgara Balık, Dolunayda Tekne Turu, Dalyan, Muğla

Şimdi efendim dolunayda tekne turu yapmanın ve ızgara balık yemenin 10 tane hikmeti var. Şöyle bir sayalım bakalım: 1. Tekne turu, 2. Ambiyans, 3. Sazlıklar, 4. Kral Mezarları, 5. Denize girmek, 6. Göle girmek, 7. Güneşin batışı, 8. Izgara balık kokusu, 9. Aslan sütü, 10. Dolunay

Bu 10 hikmetin her birinin de kendi içerisinde yancı hikmetleri olduğunu düşünürseniz sonsuz sayıda hikmete ulaşabilirsiniz. Mesela şöyle bir kombinasyon düşünün bakalım. Balık güneş batarken mangala atılmış, siz gölde sevdiklerinizle beraber yüzüyorsunuz ve etrafınızdaki ışıklar sürekli değişiyor. Burnunuzda bir mangal kokusu. Yüzdüğünüz su ise tatlı. Yaaa! Nasıl ama? Fevakaladenin fevkinde bir deneyim. Sakın yapmadan dönmeyin.

Şimdi. Tekne kaptanınız normalde sizi akşam olmadan turunuzu tamamlatıp geri götürmek zorunda ama bu tur için “Sahil Şeritleri Koruma, Yaşatma ve Yüceltme” benzeri isme sahip bir kurumdam izin alıyor ve bu sayede gece 00:00’lara kadar gölde kalabiliyorsunuz. Sizi gün içinde güzelce gezdirip, çamur banyoları ve kaplıcalara kadar götürüyor sonrasında Dalyan‘ın en romantik yerine demir atıp mangalı devreye sokuyor. Siz de bu arada yüzüyorsunuz ve iyice acıkıyorsunuz. Akabinde tekneye çıkıyorsunuz ve aman sabahlar olmasın!

Izgara Çipura, Dalyan Dolunay Tekne Turu

Menüde yeşil salata, ızgara çipura ve meyve var. İçecek olarak da gazlı içecekler ve anason aromalı içecek yaşınıza ve tercihinize göre sunuluyor. (Tekneye binerken içeceklerinizi kendiniz temin ederseniz ilerleyen vakitlerde çok mutlu olursunuz) Ayrıca yerse hava kararınca bir daha suya giriyorsunuz. Bu esnada tekneniz tıngır mıngır sallanıyor. Muhabbet güzelleşiyor. İnsanlar tatlılaşıyor. Dopamin, seratonin neyse işte onlar tavan yapıyor. İşte deneyim bu!

Bu sayede beyninizin ödül mekanizmasının tüm dengelerini bozmuş ve olabilecek olanın en iyisinin bu olduğunu ona tekrar öğretmiş oluyorsunuz. Eh, bunca güzel anı sonrasında elbette buraya tekrar gelmek isteyecek ve de kapitalist sistemin kısır üretim odalarında var gücünüzle çalışarak böyle bir anı yeniden satın almanın hayallerini kuracaksınız.

Zaten hepimiz bunun için çalışmıyor muyuz a dostlar?
Allah hepinizin işlerini rast getirsin. Kazancınızı bereketli ve kutsal kılsın.

Harbiyiyorum selam eder!

*Dalyan’la ilgili diğer yazılarımızı okumak için buradan.

Dalyan Dolundayda Tekne Turu

Dolunay’da Tekne Turu (Dalyan)
Emir Boat (Gökhan Uğur) – 0531 9633182 / 0536 8264942 (Bizim kaptan buydu, herkes serbest)

Google-Map-Icon821Adresi haritada görüntülemek için tıklayın!

Salih Seckin Sevinc

Harbiyiyorum.com kurucusu ve yazarı. 2009'dan beri yeme-içme üzerine keşifler yapıyor. Araştırıyor, yiyor, içiyor, videolar/fotoğraflar çekiyor, düşünüyor ve yazıyor. 2021 - "Ruhani" (Roman) 2018- "Ölüm Yolcusu Abdülüver'in Tuhaf Seyahatleri" (Roman) 2016 - "Harbi Yiyorum - Türkiye'de Harbiden Nerede Ne Yenir?" (Yemek Kitabı) 2015 - "Her Şeyin Başı Blog" (İş Kitabı) 2014 - "Social Media for Real" (İngilizce İş Kitabı) 2012 - "Pazarlama İletişiminde Sosyal Medya" (İş Kitabı) kitaplarının yazarı. 2018'den bu yana ODA TV "Lezzet Peşinde" köşe yazarı, Eylül 2019'da KRT'de "Harbi Yiyorum" programını hazırlayıp sundu. Şu anda "Nerede Ne Yenir?" cümlesinin altını doldurmaya ve lezzet keşiflerini/öğrendiklerini size aktarmaya devam ediyor.

5 thoughts on “Dalyan’da Izgara Balık Nerede Yenir? Ayışığında Tekne Turu, Ortaca, Muğla

  • balık için KARADENIZ onermezsem benı GİRESUN’a almazlar. bence buyuk kayıp karadenız hıc yokk hele kı Giresun…yakıstıramadım…

    Yanıtla
    • Koyu bir Rizeli olarak belirteyim,Yasemin hanım, ne yazıkki Balık karadenizde değil Ege denizindedir.
      Sadece Lagos yeter gerisini saymaya gerek yok bile.

      Olsada yesek Harbi yiyorum.

      Yanıtla
  • 9. Madde ALA olmadımı, olay çıkartırım.

    Ben bu yaz tavsiyen üzerine yengeçleri çifter çifter götürdükten sonra, su üstünde yürüme denemeleri ve farklı akrobasi hareketlerinden sonra Dalyanı incelemeye başladım. Herşey çok güzel ama işin içinde bir sahtelik var kara kara adamlar sadece bizim cuzdanlara odaklanmış durumda ve yazlık belde tiplemeleride yok, kumaş pantolon gomlek tekne kullanıyolar. Bunu hissetmekte beni çok rahatsız ediyor. Klasik türk geleneği, türist öpülür zihniyetinden çok sıkıldı tüm dünya.

    Sayın harbi yiyorum bunada değininiz lütfen, “her kuşu optuk bi turistmi kaldı” konu başlıklı bir yazı çok rica edicim.

    Saygılar

    Yanıtla
    • Maalesef turist opülür mantığı var burada. Ben olabildiğince “umami” – Yani “Oh yeah!” anlarına odaklandım ve eşsiz bir tatil yaptım ;) Yoksa en güzel insanlı tatil Bozcaadadır.

      Yanıtla

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir