Genel Yemekler

Damla Sakızı (Mastika) Nedir?

Damla sakızı (mastika), sakız ağacından elde edilen açık sarı, saydam reçinedir. Yemeklerde, tatlılarda, ilaç yapımında ve kozmetik sektöründe kullanılır.

Yiyeceklere katıldığında ferahlatıcı ve yoğun bir tat verir. Ancak kullanım miktarına dikkat edilmelidir, fazla katılması acı ve keskin bir tada neden olmaktadır.

Her mevsim yeşil olan sakız ağacı, fıstıkgiller familyasına ait olup çok yavaş büyür. Sakız ağacından sakız üretimi meşakkatli, üretim miktarı azdır.

Sakızın ana vatanı Yunanistan’ın Sakız Adası (Chios)’dır. Chios, Fenike kökenli bir sözcük olup doğal damla sakızı “mastic” anlamına gelmektedir. Sakız ağacı dünyada sadece bu adada ve adanın karşısına denk gelen İzmir’in Çeşme yarımadasında yetişir.

Damla sakızı çok değerlidir ve nasıl yetiştirildiği bilgisi UNESCO’nun İnsanlığın Manevi Kültürel Miras Listesi’nde yer almaktadır.

sakiz_agaci

Ağacın dal ve gövdesinin bıçaklarla yaralanması sonucu bal kıvamındaki sakız; temizlenmiş, düzleştirilmiş ve beyaz kille sıvanmış toprağa akıtılır. Bu işlem kademe kademe açılan yarıklarla Haziran’dan Eylül’e kadar devam eder. Toprağa akan sakız 15 gün içinde sakız kristalleri haline gelir. Beyaz kil üstüne dökülen ve özellikle gece pırıl pırıl bir görüntü oluşturan bu kristaller temizlenir ve kurutulur.

Damla sakızının tarihi Antik Yunan’a dayanır. Hatta Homeros’un İlyada ve Odesa’yı sakız ağaçları gölgesinde yazdığı söylenir. Antik Yunan’da insanlar ağaç reçinelerini çiğnemiş, sakızın iyileştirici özelliğinden yararlanmıştır. Sakız Eski Mısır’da da maskların yapımında kullanılmıştır.

10.yy’da Avrupalılar’ın dünyaya yaydığı sakız, 14.yy’da Cenovalılar tarafından ticarette yer bulur. 16.yy’da adanın Osmanlılar’a katılması sonucu saray mutfağına girer. Üstelik balmumu ile birlikte çiğnenerek bugün marketlerde satılan balonlu sakızların temeli atılır.

Damla Sakızının Faydaları Nelerdir?

Göğüs hastalıklarına iyi gelir.

Diş etlerini kuvvetlendirir. Ağız için antiseptik etkisi vardır. (Hatta Atina Üniversitesi’nin yaptığı bir araştırma diş problemlerinin doğal damla sakızı çiğnemekle düzeltilebileceğini kanıtlamıştır.)

Ağız kokusunu ve diş eti kanamalarını giderir.

Mide rahatsızlıklarında etkilidir.

Böbreklerin çalışmasına yardımcı olur.

Karaciğer iltihaplarına iyi gelir.

Damla sakızı fotoğrafı: http://www.sibelinkahvesi.com/

Beril Erbil

Harbiyiyorum.com'un İzmir'den sesi. Edebiyat sevdalısı. Yazı ve edebiyat atölyeleri düzenliyor. Okuyor, yazıyor, keşfediyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir