Gerdan Tatlısı Nedir?
Aslen İzmir’e ait bir tatlıdır. Adının “Gerdan Tatlısı” olmasının sebebi ise kuzu gerdanından yapılması. “Etten tatlı mı olur?” diyebilirsiniz. Mevzu bahis Osmanlı mutfağı olunca oluyor. İzmirlilerin Kurban bayramıyla özdeşleşmiş bu tatlısına gelin biraz daha yakından inceleyelim.
Osmanlı mutfağının unutmaya yüz tutmuş lezzetlerinden biri. Padişahlara layık görülen bu tatlının içerisinde neredeyse her Osmanlı tatlısında olduğu gibi kuru erik, kuru kayısı, tarçın, fıstık ve badem bulunuyor. Adeta kompleks bir lezzet patlaması. Adından da anlaşılacağı üzere kurban bayramında kesilen kuzucuklarımızın gerdan kısmından yapılıyor. Yapımı da oldukça zahmetli.
Gerdan Tatlısı Nasıl Yapılır?
Öncelikle gerdan etrafındaki yağlarından ayrılmalı. Akabinde kaynatma süreci başlıyor. Bu tatlının en önemli noktası kuzu gerdanın pişirilmesi. İstenilen kıvama gelene kadar saatler geçiyor ama günün sonunda buna değiyor. “Kaç saat sürebilir ki?” diye düşünebilirsiniz. Tamı tamına dört saat sürüyor.
Kaynama süreci biten kuzu gerdan derin bir tencereye alınır ve şeker ile birlikte tekrar kaynatılmaya başlanır. Şeker ile birlikte kaynatılan etin suyu dökülmemelidir çünkü tatlıya lezzet veren en önemli noktası işte bu su. Sadece kaynadıkça üstünden köpükleri alınır. Etler koyu kahverengine dönmeye başladıktan sonra didiklenir, ayıklanmış ve suda dinlendirilmiş kuru meyveler üzerine eklenir. Ne kadar eklemek size kalmış ama meyvesi bol hali makbuldür. Karıştırırken dikkat etmek lazım aksi takdirde meyveler parçalanabilir. Meyveler de eklendikten sonra tarçın ve karanfil ilave edilir. Etler şekerin bir uzantısı görünümüne gelince kavrulmuş çam fıstıkları da eklenir. Tekrar toz şeker eklenir ve az şekerle dövülen damla sakızları eklenir. Sakızlar eridikten sonra altı kapatılır.
Tatlı iyice soğuduktan sonra kabuğu soyulmuş ve kavrulmuş kuru bademler, servis yapılacak sunum tabağını süslemek için eklenir.
Afiyet olsun!
Geri bildirim: ANNEMİN TARİF DEFTERİ - Begonvil Sokağı