Hamur Çeşitlerini Hazırlamadaki Teknikler
Tüm dünyada hamurlu yemekler sevilir ama biz Türklerin hamurlu yemeklerle ilişkisi bir başkadır. Gelin bu kez çok sevdiğimiz hamurlu yemeklerin tekniklerini inceleyelim.
Hamur çeşitleri genel olarak iki teknikle hazırlanır:
A) Yumuşak hamur hazırlama:
B) Sert hamur hazırlama:
A) Yumuşak Hamur Hazırlama
Bu tip hamurlar da iki şekilde hazırlanır:
- Yoğurt kıvamında olanlar: Bu gruba çırpılarak yapılan hamur çeşitleri girer. Örneğin: Kek hamuru, revani hamuru vb.
- Yoğurt kıvamından biraz daha koyu olanlar: Bu grup hamurlar mayalanadırılarak hazırlanırlar. Örneğin: Lokma hamuru, baba tatlısı hamuru vb. gibi.
B) Sert Hamur Hazırlama
Bu hamurlarda sertlik derecesi hamurun kullanıldığı yere göre değişir. Sertlik derecesine göre bu grubtaki hamurlar beş grubta toplanırlar:
- Özleştirilerek yapılanlar: Bunların sertliği kulak memesinden oldukça serttir. Örneğin: Erişte hamuru, suböreği hamuru vb. gibi.
- Kıyılarak hazırlanan hamurlar: Bunların sertliği kulak memesi kadardır. Örneğin: Sabla hamuru, peynirli bisküvi hamuru vb. gibi.
- Mayalandırarak yapılanlar: Bunların sertliği kulak memesinden biraz yumuşaktır. Örneğin: Paskalya böreği hamuru, cevizli ay hamuru vb. gibi.
- Pişirilerek hazırlanan hamurlar: Bu hamurlar, ateş üzerinde yağla su kaynatılıp, unu içine konup, karıştırılarak yapılırlar. Sertlikleri kulak memesinden yumuşaktır. Örneğin: Şuale krem hamuru, hanımgöbeği tatlısı hamuru vb. gibi.
- Katmerli hamurlar: Bunlar da iyice özleştirilerek hazırlanan hamurlardır. Sertlikleri kullanılacağı yere göre değişir. Örneğin: Yaprak hamuru olarak hazırlananda kulak memesi sertliği kullanılır. Örneğin: Volovon, milföy, Sarıyer böreği. vb. gibi.
*Yayına giren videolarımızdan haberdar olmak için Harbi Yiyorum Youtube kanalımıza abone olmayı unutmayın!