Genel Yemekler

İçli Köfte Nedir?

Resim Kaynak: Abubayi

İçli köfte diğer adıyla Oruk, Arap mutfağından (Suriye, Lübnan, Ürdün, Irak, Mısır) Türk mutfağına giren bulgurun hamur haline getirilerek içinin doldurulmasıyla yapılan bir yemektir. Arap mutfağında asıl ismi, Arapça’da yuvarlak anlamına geldiği için “Kibbe” veya “Kubbeh” olarak geçmektedir.

Kesin tarihi bilinmemekte olup, yapılışının Geç Hititler Dönemine (MÖ 800) dayandığı varsayılmaktadır. 2.Dünya Savaşında Suriye’de bulunan İngilizler bu yemeğe Suriye Torpidosu ismini vermişlerdir.

Türk mutfağında içli köfte olarak bilinen bu yemek daha çok Mardin, Adana, Adıyaman, Kahramanmaraş , Gaziantep, Şanlıurfa, Diyarbakır, Osmaniye, Hatay, Malatya, Elazığ, Tunceli yörelerinde yapılmaktadır.

Köftenin içi yörelere göre kıyma veya kuyruk yağı içerebilir. İç harcı soğan, baharat ve isteğe göre ceviz içi ile desteklenir. Kimi yerlerde yuvarlak, kimi yerlerde oval biçimde şekil verilir.

İçli köftenin servisi iki şekilde yapılır. Haşlanarak veya kızartılarak. Haşlanarak pişirilen içli köfte hafiftir. Bulgur iyi yoğurulmamışsa haşlanırken dağılabilir. Kızartılarak yapılan içli köfte, haşlanarak yapılana göre daha ağırdır ve daha zor sindirilir.

İçli köftenin iç harcı her zaman önce hazırlanmalı, mümkünse iyice soğumalı ve donmalıdır. Köftenin hamuru ise çok bekletilmemeli, yoğurduktan sonra hemen köftelerin yapımına başlanmalıdır.

Haslanmis-icli-kofte

Resim Kaynak: Evlere İçli Köfte

Nasıl Yapılır?

İnce kıyılmış soğanlar yağda kavrulur. Ardından kıyma eklenerek suyunu çekene kadar pişirilir. Kıyma suyunu çekince tuz, karabiber ve tercihe bağlı olarak ceviz içi konulur ve biraz daha karıştırılarak ocağın altı kapatılır. Bu aşamada iç harc soğuması için bir kenarda bekletilir.

Diğer tarafta köftelik ince buldurun içine üzerini geçmeyecek kadar su ilave edilir. Bulgur suyunu çekip, şişince içine çok ince doğranmış kuru soğan, tuz, yumurta, domates ve biber salçası, un ve karabiber konularak yoğurulur. Yoğurma sırasında eller ıslatılarak çamur kıvamında bir hamur elde edilir. Daha sonra bu hamurdan yumurta büyüklüğünde parçalar koparılır. Bu küçük hamurlar elde çevirilerek orta kısımları oyulur. Hamurun kenarları eşit kalınlıkta ve fazla kalın olmayacak şekilde yapılmalıdır. Oyulan hamurun içine iç harcı doldurulur ve köftenin ağzı ıslak elle şekil verilerek kapatılır.

Bu şekilde hazırlanan köfteler ister ister kızgın yağda kızartılarak, ister suda haşlanarak pişirilir. Haşlanan içli köfteler tavada kızdırılan tereyağı ve toz biber karışımının üzerinde gezdirilmesiyle servis edilir. Yaygın olarak yanında ayran ikram edilir.

İçli köfte aynı zamanda bayram, söz, nişan, kına gecesi, düğün gibi özel günlerde misafirlere sunulmak için tercih edilen bir yemek çeşididir.

*İçli köfte hakkında sizin de ekleyeceğiniz bilgiler varsa lütfen yorum kısmına yazarak bu yazıya katkıda bulunun.

2 thoughts on “İçli Köfte Nedir?

  • kubra

    İçli köfte için herseyi yapabilirim.(: Tarifi de cok aciklayici olmus.Hemen deneyecegim. Tesekkurler harbiyiyorum (:

    Yanıtla

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir