Diğer ListelerGURME NOTLARILİSTELEROdaTV Yazıları

İzlenmesi Gereken Yemek Belgeselleri Listesi

Geçtiğimiz hafta mutlaka izlemeniz gereken yemek temalı filmleri derlemiştim. Epeyce ilgi görmüş olacak ki “Ah bir de şunu izlemelisiniz!”, “Ya da bunu nasıl atlarsınız?” gibi mesajlar aldım.

Şunu belirteyim; geçen hafta yazdığım filmler benim daha önce yaptığım bir derlemenin de derlemesi aslında. Yani en çok aklımda kalan, en sevdiklerimi derledim.

Bu hafta da size en sevdiğim yemek belgesellerini yazmak istedim. Muhtemelen benim de yapılan onlarca yapım içerisinde izlemediklerim olmuştur. 

Bu listenin dışında tavsiyeleriniz olursa, beklerim…

Şimdiden keyifli seyirler;

Cooked

Michael Pollan post modern bir yemek filozofu. “Etobur /Otobur İkilemi” kitabının yazarı Michael Pollan’ın anlatımı ve yönetmenliğinde yemeğin en temel dört farklı işleniş biçimini ele almış düşünsel yönü yemeğe nazaran daha ağır basan bir belgesel. Peki yemek insanoğlunun sofrasına gelmeden önce nasıl mı işlem görüyor? “Cooked”daki “Ateş, Su, Hava ve Toprak” isimli bölümleri izleyince pek de güzel anlıyorsunuz. İzlemediyseniz ilk sıraya bu belgeseli alın…

Jiro Dream’s of Sushi

İşte bu belgesel, meşhur “Chef’s Table” serisinin kurgusal başlangıcı niteliğinde. David Gelb’in 2011 yılında Tribeca film festivalinde ödül alan bu yapımı, tüm sushi aşıklarının izlemesi gereken bir belgesel. Japonya’nın üç Michelin yıldızlı efsane Sushi ustası Jiro’nun hayatını konu alan yapım yemek ve onun ustasına dair tamamen yeni bir dil ortaya koyuyor. Bu belgeseli izledikten sonra Chef’s Table’ın nasıl ortaya çıktığını da anlamış olacaksınız.

Somm

Özellikle şarap tutkunlarının izlemesi gereken bir belgesel. Bir şarap uzmanı için dünyadaki en zorlu sınav olan “Master Sommelier” için hazırlanan dört farklı kişinin hayatını enine boyuna kayıt altına almış bir çalışma. Somm, Gerçek somelyerler ne yapıyorlar, şarap uzmanlığı nedir, yaşamları nasıl etkiler gibi sorulara harika yanıtlar sunuyor.

How to Cook Your Life

Amerikalı Zen rahip Edward Espe Brown’ın belgeseli insanlara yemek yapmakla, ontoloji arasındaki bağı gösteren çok güzel bir örnek. Hem yemek yapıp hem ibadet eden müritlerin bir de hocalarının keyifli sohbeti ile taçlandırdığı bu filmi izledikten sonra iki şeyi arzu edeceksiniz. 1. Zen rahibi olmak. 2. Hemen yemek yemek…

The Mind of a Chef

İlk sezonlarda rahmetli Anthony Bourdain’ın anlatımıyla Amerika’da tanınan bir şefi takip ederek hem onların yediği içtiği restoranları görebileceğiniz, hem de sevdikleri yemekleri yapmalarını izleyebileceğiniz 23’er dakikalık hap gibi bir belgesel serisi. The Mind of a Chef’in ismi üzerinde bir şefin zihninden neler geçiyor, yemekleri nasıl yapıyor, nereden ilham alıyor, neler yiyor bunları izliyoruz.

Street Food

Chef’s Table’ın yapımcılarından bu kez dünyadaki en ünlü sokak lezzetleri ve onları hazırlayan ustalar üzerine yapılmış bir belgesel. Meşhur yemeklerin ortaya çıkışının arkasında yatan hikayeleri izlemek, hiç algılamadığınız ve göremediğiniz yerlere varmanızı sağlıyor. 

Flavorful Origins

Tam da Corona virüsü çıkmışken ve Çinlilerin yemek alışkanlıklarından bahsederken “Flavorful Origins” sizi tam da Çin mutfağının göbeğine taşıyacak ve sırlarını gösterecek bir yapım. 

İzledikten sonra “Çin’den kaçalım!” demeyi bırakıp, “Çin’e gidelim!” diyebilirsiniz.

Taco Chronicles

Taco’ya dair ne varsa detaylıca gözlemlemiş ve iştah açıcı biçimde sunmuş bir belgesel serisi. Yapım Mexico ve Los Angeles’taki en öne çıkan Taco restoranlarını geziyor ve her bölümde Taco’nun türlerine göre bu restoranları ve arkalarında yatan hikayelerini bize anlatıyor.

Tabii ki, bu belgeseli izleyince de Meksika’ya gitmek istiyorsunuz.

Barbecue

Tüm dünyadaki barbekü kültürünü; her kültürün mangal alışkanlığını ve bu çeşitliliğin temelde aynı olmakla beraber tüm dünya genelinde ne kadar farklılaşabileceğini gösteren bir saat kırk bir dakikalık bu belgeseli izledikten sonra hemen piknik yapmak isteyeceğinize eminim.

Her ailede bir mangal ustası olur. Siz bir mangal insanı değilseniz bile bu belgeseli o ustaya mutlaka izletin. 

***

Evet, bu hafta yemek üzerine eleştirel belgeselleri değil ama daha çok izleyince mutfaktaki dolabınıza iştahla koşacağınız belgeselleri derledim. 

Bir de modern dünyada yemek kültürü ve yemek alışkanlarımız üzerine izlemeniz gereken eleştirel ve ezberbozan yapımlar var ki onları da ilerleyen haftalarda yine burada ele alırız. 

Görüşmek üzere. 

Afiyetle…

Salih Seçkin Sevinç

**Yazının orijinali oda.tv de yayında…

Salih Seckin Sevinc

Harbiyiyorum.com kurucusu ve yazarı. 2009'dan beri yeme-içme üzerine keşifler yapıyor. Araştırıyor, yiyor, içiyor, videolar/fotoğraflar çekiyor, düşünüyor ve yazıyor. 2021 - "Ruhani" (Roman) 2018- "Ölüm Yolcusu Abdülüver'in Tuhaf Seyahatleri" (Roman) 2016 - "Harbi Yiyorum - Türkiye'de Harbiden Nerede Ne Yenir?" (Yemek Kitabı) 2015 - "Her Şeyin Başı Blog" (İş Kitabı) 2014 - "Social Media for Real" (İngilizce İş Kitabı) 2012 - "Pazarlama İletişiminde Sosyal Medya" (İş Kitabı) kitaplarının yazarı. 2018'den bu yana ODA TV "Lezzet Peşinde" köşe yazarı, Eylül 2019'da KRT'de "Harbi Yiyorum" programını hazırlayıp sundu. Şu anda "Nerede Ne Yenir?" cümlesinin altını doldurmaya ve lezzet keşiflerini/öğrendiklerini size aktarmaya devam ediyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir