Kapak Böreği Nedir?
Türkiye’yi sadece su böreği, kol böreği, Adana Böreği ile tanıyan bilenler için kapak mahiyetinde bir börektir “Kapak Böreği“. Anadolu da çeşitli yerlerde iç böreği, içli börek diye de bilinir ama hem hazırlanışı hem de lezzeti enfestir.
Öncelikle söylememiz gerekir ki biz bu Kapak Böreği ismi verilen muazzama ile ilk kez geçtiğimiz yıl sonunda (Aralık 2019) Güzelyurt, Aksaray‘da tanıştık. Güzelyurt’taki Ailem Restoran’da gitmeden bir gün evvel sipariş verdiğimiz kapak böreğini bize klasik soğanlı hazırladılar.
Şimdi efendim olay şöyle: Öncelikle börekte en büyük özellik böreğin bir tepsi üzerinde ama bir kapak altında pişmesi. Bir de esas alamet-i farikasının mangal ateşinde, kömürde pişmesi tabii. Tepsinin altında kızaran kömürler ve küller kapağın da üstüne yayılıyor ve böylece böylece ısının dağılımı böreğin ters yüz edilmeden üstten gelen ısıyla da pişmesini sağlıyor.
Ortaya incecik, pek lezzetli bir börek çıkıyor.
Öğrendik ki, kapak böreğinin en makbul olanları soğanlı ve patatesli versiyonlarıymış. Elbette yapımı meşakkatli lakin Aksaray’a özel bir börek olmasının yanında Kayseri’de ve Niğde’nin muhacir köylerinde “Kapama” ismiyle de biliniyor ve yapılıyor. Yani bu bağlamda bir çeşit muhacir yemeği de diyebiliriz.
Daha önce hiçbir yerde yazılmamış ve pek de bilinmeyen bu böreği literatüre kazandırmaktan ötürü mutluluk duyuyoruz.
Aşağıda Güzelyurt’a gittiğimizde hazırlanmış kapak böreğinin videosunu da çekmiştik. Youtube kanalımızdan izleyebilirsiniz.
İlk kez yayınlanan videolarımızdan haberdar olmak için siz de Youtube kanalımıza abone olmayı unutmayın.
Kapak böreği ile ilgili eklemek istediğiniz bilgiler varsa lütfen bu yazının altına yorumlarınızı bırakın. Bilgiyi geliştirelim, paylaşalım. Teşekkürler.
*Yayına giren videolarımızdan haberdar olmak için Harbi Yiyorum Youtube kanalımıza abone olmayı unutmayın!
Geri bildirim: Güzelyurt'ta Kapak Böreği Nerede Yenir? Ailem Restoran, Aksaray
Geri bildirim: Osmanlıların Yemek Yeme Alışkanlıkları ve Sofra Adabı