Kars Gravyeri Nedir Nasıl Yapılır?
Kars Gravyeri Nedir?
Kars Gravyeri, dünyadaki emsalleri arasında doğasındaki biyo çeşitliliği, üretim kültürü ve hayvan ırkından kaynaklanan kendine has rayiha ve renk farklılığı olan bir peynir çeşididir.
1800’lü yılların sonunda İsviçre’li gravyer üreticilerinin Kars’a gelip burada araştırmalar yaptıktan sonra, bölgenin gravyer üretimine uygun olduğunu görüp yerel halka gravyer yapımını öğretmesi ve Kars’ta mandıralar açması vesilesiyle ortaya çıkmıştır.
Gravyer asil bir peynir çeşididir. Kadimdir. Kars’ta gravyer üretimi için mandıralar kuran İsviçreli peynir imalatçılarından bu gravyer yapımını öğrenen Kars yerlileri, öğrendikleri bilgiyi kuşaktan kuşağa aktararak bu kadim geleneği sürdürmektedir.
Kars Gravyer’in Şekli ve Yapılışı
Şekil itibariyle bendir ya da çember benzeri çelik kalıplar içinde cendereye dökülen peynir tanecikleri meşakkatli işlemler ve uzun bekleyiş sonrasında gravyer tekerlerine dönüşür. Kocaman delikli, sarı renkli bu asil peynir, çizgi filmlerden görmeye alışkın olduğumuz ve ayrıca emojilerde karşımıza çıkan peynirin ta kendisidir.
Kars Gravyer üretimi ortalama 120 gün sürer ve bu süreçte en az 5 kişi çalışır. Bu yüzden oldukça değerli bir peynirdir.
Kars Gravyerinin ortalama dört yıl raf ömrü vardır. Yaşayan bir peynirdir. İçindeki bakteriler ve protein parçalayan enzimler karaciğerinizin yapacağı işi kendi başına yapar; bu yüzden gravyer doğrudan bağırsağınızda probiyotik ve protein olarak sindirilir. Bu bağlamda şifalı bir peynirdir de diyebiliriz.
Yapılışı konusuna gelince; “Kars Gravyeri Nasıl Yapılır?” yazımızdan detayları okuyabilirsiniz.
Geri bildirim: Kars Gravyeri Nasıl Yapılır? -
Geri bildirim: Kitap Tanıtım: Süt Uyuyunca Türkiye Peynirleri - Artun Ünsal | Harbi Yiyorum