Kefalonyalı Lakerdacı Niko Kimdir?
20. Yüzyıl Başlarındaki Lakerdacılar Kralı Niko
Kefalonyalı Lakerdacı Niko, 20. yüzyılın başlarında, Beyoğlu Çiçek Pasajı’nın caddeye bakan kapısında tezgah açan ünlü bir lakerdacıdır. Beyoğlu’nda demlenmeye çıkan keyif erbabı Lakerdacı Niko’ya uğramadan edemezdi.
Lakerdacı Niko’nun ataları, Adriyatik Denizi’nde bulunan, tarihte Osmanlıların hiçbir zaman istila edemediği ada olarak övünen, kabadayılarıyla meşhur Kefalonya’dan gelmiş, iş için Çiçek Pasajı‘nda karar kılmıştı. Tarih araştırmacısı Ahmed Cemaleddin Saraçoğlu, Eski İstanbul’dan Hatıralar isimli kitabında Niko’nun sanatını şöyle anlatır:
“Eski tulumbacılardan olduğu rivayet edilen bu pek titiz adamın lakerdası, temizliği kadar lezizliğiyle de meşhurdu. Sarı pirinçten terazisi ve dirhemleri altın gibi ışıldardı. Camekanı ise başlıbaşına seyirlik bir alemdi. El büyüklüğünde lakerda dilimleri yanına, tatlı sulu kırmızı soğan dilimleri ve yarım limonu öyle bir yerleştirirdi ki, camekanı sanki natürmort tablo olurdu.
Bıçağının ucuyla lakerdanın derisini maharetle çıkarır, lokma lokma doğrar, yanına hürmetlice kestiği kırmızı soğandan bir dilim yerleştirir, sonra kar gibi beyaz erbezine ellerini siler ve paket yapıp müşterisine verirdi. Balık ve soğan kokusunun geçmemesi için yaptığı manevrayla müşterinin yalnız parasını değil, gönlünü de almış olurdu.
“Lakerda Nedir?” yazımıza da göz atmak isteyebilirsiniz… Ya da aşağıdaki videoyu mutlaka izleyin.