Kel Simit Nedir?
Kel simit, Giresun, Trabzon, Rize, Kastamonu gibi Karadeniz bölgesindeki il ve ilçelerde her öğün sevilerek tüketilen kendine has bir simit çeşididir.
Kel simit suda kısa bir süre kaynatıldıktan sonra fırınlanan, dışı parlak ve kıtır, içi yumuşak bir simittir. Çayın çok iyi bir eşlikçisidir. Her ne kadar Rize tarafından coğrafi tescil belgesi alınmış olsa da aslında bu simitin esas çıkış yeri Rusya ve Ukrayna’dır. Rusya ve Ukrayna’da “Bublik” ismi ile bilinir. Teknik olarak bublik yapılışı da kel simit ile aynıdır. Susamlı simite alışanlar bu simitten pek haz almazlar. Hatta kel simiti simitten bile saymazlar.
Lakin bu simit Doğu Bloku ülkelerinde oldukça yaygındır ve modern bagelın atası sayılır. Almanların pretzeli ile de benzerlik taşır. Lazlar ise bu simite “Kerkeli” derler. Rivayet o ki bu simit ilk olarak Rusya’dan Rize’nin Pazar ilçesine “Bubrik” adıyla getirilmiş ve oradan Karadeniz’e yayılmış. Belarus, Rusya, Ukrayna, Litvanya… Hepsine bu kel simite rastlamanız mümkün.
Fokur fokur kaynar suya atılan önceden simit şekli verilmiş ekşi mayalı hamurlar, kısa süre bu kaynar suda haşlandıktan hemen sonra bir çubuk yardımıyla alınıp üzüm pekmezli suya daldırılır. Yine aynı çubukla alınıp bu kez fırınlanmak için küreklere dizilir ve hemen akabinde taş fırına verilir. Fırında yaklaşık yarım saat pişen simitler, pırıl pırıl cilalı bir halde fırından çıkarılır ve sıcacık servis edilir.
Rusya’da ayrıca kel simitin (bublik) türevleri vardır. Bunlardan biri daha kuru ve sert olan “Baranka” dır. “Sushka” ise kel simitin daha ufak ebatta uyarlamasıdır. Çapı beş santimetredir.
Giresun’daki Bizim Ekmek ve Simit Fırını‘nda kel simit her saat başı taze olarak fırından çıkarılır. Karadenizlilerin çok sevdiği yiyeceklerin başında gelir.
Afiyet olsun.