Genel Yemekler

Kemalpaşa Tatlısı Nedir?

Kemalpaşa Tatlısı dendiğinde elbette aklımıza lezzetlerle dolu şehrimiz Bursa gelmelidir. İlk olarak Mustafa Kemal Paşa ilçesinde küçük süthanelerde üretilmeye başlanmıştır. Asıl adı ‘Mustafa Kemal Paşa Peynir Tatlısı’dır fakat halk arasında Kemalpaşa tatlısı olarak anılmaktadır. Peynir çabuk bozulabilen bir süt ürünü olduğundan memleketinden uzaklaştıkça peynir miktarı en az seviyeye çekilmiş ve hamurunun ise kurutularak paketlerde satılmasına neden olmuştur. Her türlüsünde lezzet ihtiva etse de yerinde yemek elbette ki daha farklı lezzet bombardımanı yaşamanıza neden olacaktır.

Şerbetli bir tatlı olduğundan diyet yapanlar kesinlikle uzak durmalı. Aksi takdirde kan şekeriniz tavan yapabilir. Ramazan aylarında yapımı ve satışı artan Kemalpaşa ile ilgili çeşitli hikayeler bulunmaktadır.

Yeniceli denilen lokanta sahibi bir arkadaşımızın höşmerim tatlısından dönüştürdüğü efsaneler arasında yerini alsa da muhtemelen diğer seçenek size daha inandırıcı gelecektir.

Rumlar Kurtuluş Savaşı’ndan önceki yıllarda tatlı yaparlarken günün birinde Dondurmacı Ahmet adlı yiğit bir Türk ustanın bu usulü Rumlar’dan öğrenmesiyle ilçede tatlı yapılmış ve kendisinin ilk yapan kişi olduğu söylenegelmiştir. Farklı illere dağılıp popülerlik kazanmasında 1976 yılına kadar İzmir İstanbul yolunun ilçenin içinden geçmesi neden olmuştur. Buna bölgede mola veren insanların tatlıdan alarak gittikleri yere götürmesinin etkili olduğu iddia edilmektedir.

Kemalpaşa Tatlısı Nasıl Yapılır?

Bulunduğu yörenin ismi ile anılan tatlının yapımı oldukça kolaydır. 2 bardak un 2 adet yumurta 5 yemek kaşığı margarin, şekerli vanilin, yarım çay kaşığı kabartma tozunun karıştırılarak hamurun elde edilmesi ile tatlının yarısı hazırlanmış sayılabilir. Yoğurulan hamurlardan küçük parçalar alarak şekil verirken hamurun içerisinde yağ bulunduğunu anımsayarak elimize az miktarda un almak, hamurun parmaklarımıza yapışmadan rahatça yuvarlamamıza yardımcı olacaktır. Hazırlanan hamur parçaları önceden ısıtılmış 180 derece sıcaklıktaki fırında 20 dk boyunca bekletilir.

Şerbetinin yapımında ise; 2 bardak suya 2 bardak şeker olacak şekilde ölçü alınmalıdır. Limonun kabuğu ve suyu  kaynatılır. Şerbetin içerisine fırından çıkan hamurlar teker teker bırakıldıktan sonra her tarafının şerbeti çekmesi sağlanmalıdır.

Finali mutlu sonla bitirmek için kendinize afilli bir tabak seçin ve tencereden usulce Kemalpaşaları alarak yerleştirin. Sadelikten vazgeçemeyenler; ceviz, fındık, antep fıstığı, ceviz gibi kuruyemişlerle, kalorisine kalori katmak isteyenler; kaymak ile (tercih sebebi), marjinaller ise üzerinde tahin ya da dondurma gezdirerek yiyebilirler.

*Kemal paşa tatlısı hakkında sizin de ekleyeceğiniz görüşleriniz varsa ya da nerelerde yenildiğine dair bilginiz varsa lütfen yorum kısmına yazarak bu yazıya katkıda bulunun.

Görsel: www.hakanyemekcilik.com

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir