Keşkül Nedir?
Keşkül Nedir?
Türk mutfağının yemekleri kadar tatlı çeşitleri de göz bebeğimiz sayılmaktadır. Türk toplumunun damak zevkinin hat safhalarda olduğunu söyleyebiliriz. Keşkül de damak sınırlarını zorlayan tatlılarımızdan biridir.
Rengine aldanıp pamuk gibi hafif olduğunu zannetsek de aslında kalorisi oldukça fazladır. Ama kalorisi fazla olsa da verdiği enerjiyle doğru orantılıdır. O yüzden özellikle Ramazan aylarında yemeklerden sonra tercih edilen bir tatlı çeşidimizdir. Kendinizi mutsuz hissettiğinizde enerjiye ihtiyacınız olduğu anda vücudumuzun serotonin hormonu salgılamasına yardımcı olarak mutluluktan havalara uçmamıza vesile olmaktadır. İçinde bulunan badem, şeker, mısır nişastası ya da pirinç ununun etkilerini de saymazsak haksızlık etmiş oluruz. Zira bademin, şekerin verdiği enerji herkes tarafından bilinmektedir.
Bir Osmanlı tatlısı olan keşkülün orijinal tarifinde pirinç unu yerine sübye şerbeti kullanıldığı bilinmektedir. Aynı zamanda oldukça doyurucu ve tok tutan bir özelliğe sahip olması önemli avantajlarındandır.
Keşkül İsmi Nereden Gelir?
Fars kökenli Keşkül kelimesini İngilizceye çevirdiğimiz de sözlüklerde karşımıza ”a milk pudding with coconut” olarak çıkmaktadır.
Keşkül aslında Hindistan cevizinin kabuğundan yapılan bir tür kap, çanak olarak geçmiş zamanlardan beri bilinmektedir. Fakat tatlı olarak anılmasında bir hikayesinin olduğu rivayet edilmektedir.
Günümüzde bile hala lezzetleri ile ünlü, adına özel restoranları olan Osmanlı mutfaklarında, servis edilen tatlıdır. Hikayeye göre Osmanlı döneminde devletin adaletini sağlamakla yükümlü kadılar ve dervişler halkın maddi manevi durumunu görüp değerlendirmede bulunmak için zaman zaman dilenci kılığına girerek sokaklarda Hindistan cevizi kabuğundan yapılan kap olan ”keşküller” ile dilenirlermiş. Burada toplanan paraları devletin sahip olduğu aşevlerine götürüp yiyecek yapmaları sağlanırmış. Yapılan yemek bu kaplarda servis edildiği için adını buradan almıştır.
Popülaritesini kaybetmeyen bu tatlı yoksullara yardım amaçlı dağıtıldığı için yoksul çanağı, keşkül-ü fukara isimleri ile de bilinmektedir.
Keşkül Nasıl Yapılır?
Sütlü tatlılar kategorisinden keşkülün yapımında tencere içerisine öncelikle beyaz renkli malzemelerden biraz süt, yaklaşık 40 gr mısır nişastası ve 1.5 su bardağı şeker ardından 2 yumurta ve rondo da ezilmiş bademleri ekleyerek ocağın altını açıp karışmasını sağlıyoruz. Kalan sütü de tencereye ilave ederek malzemelerin birbirleriyle kaynaşmasına yardımcı oluyoruz. Kısık ateşte karıştırılarak muhallebi kıvamını alması bekliyor ve sonra vanilya ekleyerek bunu pekiştiriyoruz. Ocağın altını kapattıktan sonra kepçe yardımıyla servis tabaklarına koyulan tatlının üzerine hindistan cevizi, yeşil fıstık ve bir tutam mutluluk ekleyerek soğumaya bırakıyoruz.
*Keşkül hakkında sizin de ekleyeceğiniz görüşleriniz ya da nerelerde yenildiğine dair bilginiz varsa lütfen yorum kısmına yazarak bu yazıya katkıda bulunun.
Görsel:www.keskulufukara.com
Merhaba Sayın bayan veya bay, İnternette Yazılan ve Anlatılan Keşkülun tarihçesi hep aynı, Fakat Keşkülun Osmanlı mutfağına ait olmadığını Bilmeniz gerek, Osmanlı mutfağında genellikle pişen av etleri deniz ürünleri ve Kuzu dana etlerinden oluşan mutfak kültürü vardı, çoğu sebzeler meyveler tatlılar sonradan girdi, Sarayda ortalama Aşçı sayısı 8 ile 12 olan mutfakta 6 tane aşçı yabancıdır, Lütfen tarihimizi iyi araştırın, örneğin Zeytinyağlılar ve sebze yemekleri ve kebab türlerinin çoğu ayrıca pide ve hamur işleri Osmanlı mutfağına sonradan girmiştir, Bilginize Saygılarımla. Hemde Chef/ Alaattin Günal..
Geri bildirim: Türk Mutfağı : Sütlü Tatlılar Hakkında Kısa Bilgiler - Ulaşlı Portal