Gastro Kitap

Kitap Tanıtım: Mutfakta Dünya Turu | Marion Guillemard | Erdem Yayınları

Seyahat etmeyi ve gittiğimiz yerlerin yerel lezzetlerini keşfetmeyi seven bizler için Mutfakta Dünya Turu giriş niteliğinde cici, kıpır kıpır bir kitap. Gurme yazarımız Marion Guillemard bildiğimiz, menülerde görmeye alışkın olduğumuz lezzetlerden adını duymadıklarımıza kadar 32 ülkeden 77 tarif derlemiş. Bu tarifleri illüstrasyonlar ve fotoğraflarla süslemiş.

Hakları Kalem Ajans tarafından Erdem Yayınları’na satılan kitap Pasifik’ten Atlantik’e; Atlantik’ten Akdeniz’e; Hint Okyanusu’ndan Çin Denizi’ne; Ohotsk Denizi’nden Kuzey Denizine olmak üzere dört bölüme ayrılmış. Her bölüm için, bu bölgelerde sıklıkla kullanılan baharatlar, market ürünleri ve meyve, sebzeler ayrı ayrı belirtilmiş; bunlarla ilgili kısa bilgiler verilmiş. Ayrıca bu ürünleri nerelerde bulabileceğinize dair küçük notlar da mevcut. Aktarlar ve gurme marketler sıranın başında yerini almış.

Kitabın danışmanlığını Kevser Aydoğdu yapmış. Kevser Hanım bazı hassasiyetler sebebiyle kullanmak istemeyeceğimiz malzemelerin yerine başka kullanabileceklerimizi koymuş. Aynı zamanda kolay bulamayacağımız malzemeleri kendimizin nasıl yapabileceğini anlatmış.

mutfakta_dunya_turu

Bu kitap, 32 ülkenin yerel mutfak kültürünün izinde koşmuş, bu ülkelerin pazarlarından beslenmiş. Derleyen Marion Guillemard biz mutfağımızda bu lezzetlerin peşinden koşarken kıtalar ayağımıza gelsin, sesler ve kokular bizi hayallere daldırsın ve ülke ülke dolaştırsın istemiş. Çok da iyi etmiş.

Kitabın önsözünde yer alan ‘seyahat etmeyi ve lezzet hikayelerini biriktirmeyi sevenler için’ notu bizi çok heyecanlandırdı doğrusu. Kitabın içinde söz konusu ülkelerin yerel kültürüne ait küçük notlar, seyahatimizi heyecanlandıracak farklı küçük dokunuşlar da bulsaydık bu heyecanımız katlanarak devam edecekti.

Merakla beklediğimiz Türkiye sayfasına gelince ise mercimek çorbası ve baklava tarifiyle karşılaştık. Baklava tabii ki yaratıcısının da Türkler olduğunun AB Komisyonu tarafından tescillendiği bir lezzet… Hatta detaylı baklava yazımızı da burada bulabilirsiniz. Ancak mercimek çorbasına gelene kadar birçok yerel lezzetin atlandığını düşünmemek mümkün değil. Gözden kaçırdığımız bir şey varsa öğrenmekten mutluluk duyarız.

Yine de bu kitap dünya mutfaklarını tanımak isteyenler için iyi bir başlangıç olacaktır. Beğendiğiniz mutfağın peşinden yeni tarifler ve yeni hikayelerle gitmek için hazırsanız, buyurunuz.

Beril Erbil

Harbiyiyorum.com'un İzmir'den sesi. Edebiyat sevdalısı. Yazı ve edebiyat atölyeleri düzenliyor. Okuyor, yazıyor, keşfediyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir