Lezzet Testi

Lezzet Testi: San Pellegrino | Aranciata, Aranciata Rossa, Limonata

Doğal minarelli ve pırıltılı suyu ortaya çıkaran ve yeşil şişesiyle artık hepimizin tandığı San Pellegrino‘nun meyve aromalı gazlı içeceklerini lezzet testimize tabii tuttuk. İtalyan oluşu ve ambalajındaki ufak dokunuşu ile premium gazlı içecek kalitesinde 3 farklı ürün sunan San Pellegrino, bu ürünlerine şu isimleri vermiş; Aranciata, Aranciata Rossa, Limonata.

Her ne kadar öne çıkardığı ürünle (The finest sparkling mineral water – En iyi parıltılı, doğal mineralli su) markalaşmış bir ismin aynı ismi kullanarak başka muhteviyata sahip ürünleri çıkarmasını “Branding  – Markalama” açısından doğru bulmasak da (Örn. Coca Cola meyva sularının ismi Cappy) bu ürünleri lezzet testine sokmamıza engel olamadı. Çünkü öncelikli amacımız lezzet, ambalaj değil.

Değerlendirme Metodu

3 çeşit San Pellegrino içeceğini soğuk halde dolaptan alıp önümüze koyduk ve her birini içeriklerinden ambalajlarına kadar detaylı bir şekilde iddialı oldukları cümleleri de dikkate alarak tek tek inceledik. Daha sonra bunların her birini önce bir yudum, daha sonra birkaç yudum alarak içtik. Arada geçişlerde lezzetler birbirine karışmasın diye bir diğer ürünü denemeden evvel su içtik. Notlarımızı aldık. Daha sonra aynı ürünleri 1 ay sonra tekrar satın aldık. Yine aynı şekilde denedik ve bu sefer notlarımızı öncekilerle pekiştirdik.

San Pellegrino Aranciata Portakal Sulu Gazlı İçecek

Aranciata İtalyanca “Portakal Suyu” demek. İsminden de anlaşılacağı gibi Portakal Suyu aromalı bu içecek üzerinde %18 gerçek portakal suyu ihtiva ettiğini bildiriyor. Dışarıda içeceğiniz herhangi bir portakal suyu konsantresine sahip ürünün gazlı hali olduğunu söyleyebiliriz. Ancak bu durum elbette tadını biraz daha “bitter-acımtırak” kılıyor ve benzerlerinden farklılaştırıyor. Genel olarak bu acılığın içeceğin şeker tadına baskın geldiğini söylemek daha doğru olur.

İçindekiler: Su, şeker, portakal suyu %18 (Konsantreden üretilmiştir), asidik düzenleyici, doğal karbondioksit, sitrik asit, doğal portakal aroma verici.

san-pellegrino-lezzet-testi-aranciata-limonata-02

San Pellegrino Aranciata Rossa Karışık Meyve Suyu Aromalı Gazlı İçecek

Aranciata RossaKan Portakalı Suyu anlamına geliyor. Ambalajın üzerindeki greyfurt görseli sizi yanıltmasın. Aranciata’dan daha acımtırak bir tatla değil, bilakis daha eğlenceli ve neşeli bir tatla karşılaşacaksınız. Tabii ki içeceğin bardaktaki rengi de kırmızı. Elbette bu rengin doğal olarak insanda “şurup içeceğim” algısını yaratması da cabası. İşin tuhafı içecek gerçekten bildiğimiz şurup tatlarında tuşelere de sahip. Bu rengi ve tadı veren etken maddelerin kuş üzümü, renklendirici ve havuç konsantresi olduğunu düşünüyoruz.

San Pellegrino Aranciata’nın acımtırak/portakal tadının aksine Aranciata Rossa’da -her ne kadar içeriği itibari ile daha muzır olsa da- daha dengeli ve neşeli bir tat ortaya çıkmış.

İçindekiler: Su, şeker, portakal suyu %15,60 (konsantreden üretilmiştir), doğal karbondioksit, doğal aroma verici, renklendirici, karminik asit, kuş üzümü, havuç konsantresi. Asitlik düzenleyiciler: Sitrik Asit, Antioksidan, L-Askorbik asit.

San Pellegrino Limonata, Limon Aromalı Gazlı İçecek

Serinin içindeki şeker tadını en baskın bulduğumuz içecek bu oldu. San Pellegrino Aranciata’da ki yöntem burada da hakim. Limon tadı ama acımtırak bir limon tadı. Scweppes’in Bitter Limon’unu sevenler San Pellegrino‘nun limonatasını da seveceklerdir. Dolayısıyla burada da limonataya aslında limon aromalı demekten çok “Lime aromalı” demek daha doğru olur. Zira bildiğiniz limonata algısı bu içecekte de kırılıyor. Şeker oranı da dengelenebilirse çok daha başarılı olacak.

İçindekiler: Su, limon suyu %16 (konsantreden üretilmiştir), şeker, karbondioksit, aroma verici, doğal limon aroası, antioksidan, askorbik asit. Meyve suyu oranı en az %16’dır.

Sonuç: 

San Pellegrino premium bir içecek ve bu segmentte daha renkli ferahlatıcı içecekler üretmiş. Bunlar içerisinde iki ürününün bitter oluşu ile “gurme” damaklara hitap ederken, tamamen segment dışı bir test ürünü ile “Aranciata Rossa” başarılı bir konsept yaratmış.

Ama bize soracak olursanız her zaman yeni ve aykırı olanın peşindeyiz. Belki marka için “çirkin ördek yavrusu” olarak bile tanımlanabilir ama en muzır olan “Aranciata Rossa” gönlümüzde 1.sıraya oturdu.

Salih Seckin Sevinc

Harbiyiyorum.com kurucusu ve yazarı. 2009'dan beri yeme-içme üzerine keşifler yapıyor. Araştırıyor, yiyor, içiyor, videolar/fotoğraflar çekiyor, düşünüyor ve yazıyor. 2021 - "Ruhani" (Roman) 2018- "Ölüm Yolcusu Abdülüver'in Tuhaf Seyahatleri" (Roman) 2016 - "Harbi Yiyorum - Türkiye'de Harbiden Nerede Ne Yenir?" (Yemek Kitabı) 2015 - "Her Şeyin Başı Blog" (İş Kitabı) 2014 - "Social Media for Real" (İngilizce İş Kitabı) 2012 - "Pazarlama İletişiminde Sosyal Medya" (İş Kitabı) kitaplarının yazarı. 2018'den bu yana ODA TV "Lezzet Peşinde" köşe yazarı, Eylül 2019'da KRT'de "Harbi Yiyorum" programını hazırlayıp sundu. Şu anda "Nerede Ne Yenir?" cümlesinin altını doldurmaya ve lezzet keşiflerini/öğrendiklerini size aktarmaya devam ediyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir