Gurme HaberGURME NOTLARI

Lütfen Restoranda Işığınızı Kaldırın!

Kimse içeriğinizin parçası olmayı istemedi

Dördümüz bir araya geldiğimizde her zaman olduğu gibi sohbet rahat ve canlıydı. Pastis’te tıka basa dolu bir brunch’ın telaşı içinde oturduk, Dishoom pop-up’ında masala chai’lerimizi yudumladık, restoran bir Broadway numarasının zarafeti ve patlamasıyla hareket ediyordu. Sadece yemek yemiyorduk, bir hizmet ve birliktelik organizmasının parçasıydık. Önemli olan buydu.

Ve sonra, bir ışık ve içgüdüsel bir göz kısma, uğultuyu kesintiye uğrattı. Yanımızdaki masa, o anda doğrudan masamıza tutulan bir el LED ışığı çıkarmıştı. Yemeklerinin fotoğrafını çekmek için etrafında döndüklerinde, ışık diğer komşulara ve arkalarındaki aynalı duvara yansıyor, ışığı olduğu gibi yemek odasına geri yansıtıyordu. Aslında görmezden gelmek istiyorduk. Ne de olsa başka bir masada ne olduğu beni ilgilendirmez. Ama ışık gelmeye devam etti, onlar masanın etrafında durup sallanırken göz hizamıza girmeye devam etti. Başka tarafa bakmak imkansızdı. Belki de istedikleri buydu.

Belli ki bunu ilk kez gözlemlemiyorum. Bazen kendi masamda da oldu (ne de olsa gıda medyasında çalışıyorum). Ancak iki hafta sonra Kansas City’de akşam yemeği yerken, bir masa ötedeki bir influencer tüm yemek boyunca telefon standını ve yüzük ışığını kurmuş, yemek salonunu aydınlatıyordu. Buna tahammül edemiyorum. Bir yemek yazarı olarak davranışları etkileme gücüm varsa, bunu şimdi kullanacağım: Işıklarınızı kaldırın ve huzur içinde yemek yiyelim.

Sanki her sosyal ihlalin daha yüce bir gerekçesi olması gerekiyormuş gibi, 2024 yılında bir şeyi “kaba” olarak adlandırmak tuhaf geliyor. Ancak sırf tereyağı tabağını temiz bir şekilde görmek istediğiniz için bir araba farı kadar parlak bir LED’i diğer müşterilerin gözüne tutmak kabalıktır. Bir restoranın titizlikle planladığı misafirperverliği kesintiye uğratır ve bir yemeğin ya da sohbetin ortasındayken herkesin durup o ışığın nereden geldiğini görmek için dönmesi berbat bir durumdur.

Burada, özellikle de LED ışıkları sorumlu bir şekilde kullanmanın bir yolu olduğuna inanan kendi gıda medyası meslektaşlarım arasında giderek azınlıkta kaldığımın farkındayım. Ancak deneyimlerime göre, birçok ışık operatörü davranışlarının ne kadar yıkıcı olduğunu hafife alma eğiliminde. Ya da bunu geçici ama gerekli bir sıkıntı olarak görüyorlar. İçerik oluşturucular, işlerinin güzel fotoğraflara ve ilgi çekici videolara bağlı olduğunu ve loş restoranlarda ışık kaynağını kontrol etmeden bunu yapmanın mümkün olmadığını savunabilir.

Bu davranışı engelleme sorumluluğunun bir kısmı, birçoğu influencer’ları ve dijital kurulumlarını tanıtım için akşam yemeği telaşına davet eden restoranlara ait. Ancak Diners, Drive-Ins and Dives sizin mekanınızda çekim yapıyor olsaydı, müşterilerinizi mutlaka uyarırdınız. Restoranlar, bel bağladıkları internet ekonomisinin ihtiyaçları ile müşterilerinin geri kalanını dengelemek için ne yapmalı bilmiyorum (influencer’lara özel saatler?), ancak birinin kendi ışıklandırma donanımıyla tüm bir yemeği ve başkalarımın yemeklerimi canlı yayınlamasına izin vermek biraz fazla görünüyor.

Bunu özellikle iğrenç yapan şey, artık başka birinin işine dahil olduğunuzu hissetmektir. Rezervasyon yaptırırken, restoranın işinin bir parçası olmayı, gerekli ödemeyi yapmayı ve etrafınızdakileri rahatsız etmeyecek şekilde hareket etmeyi kabul ediyorsunuz. Karşılığında bir yemek ve misafirperverliğin getirdiği her şeyi alırsınız. Birdenbire bir stüdyo izleyicisi haline gelmeyi kabul etmiyorsunuz.

Elbette yemek fotoğraflarınızı çekin. Çoğumuz artık hayatlarımızı en azından kısmen çevrimiçi yaşıyoruz ve anı belgelemek, bir yemeğin ve değerli bir arkadaşla geçirilen bir günün hatırasını yaratmak keyif verici. Ancak herkes bütünü deneyimlemek için orada, siz bencilce gerçek bir spot ışığını yönetirken izlemek zorunda bırakılmak için değil.

Bu yüzden bir kez daha yalvarıyorum: Kaldırın şunu ve huzur içinde yemek yiyelim.

Bu yazı Eater.com‘dan Türkçeye çevrilmiştir. Yazar Jaya Saxena. Tarih: 18 Eylül 2024

Salih Seckin Sevinc

Harbiyiyorum.com kurucusu ve yazarı. 2009'dan beri yeme-içme üzerine keşifler yapıyor. Araştırıyor, yiyor, içiyor, videolar/fotoğraflar çekiyor, düşünüyor ve yazıyor. 2021 - "Ruhani" (Roman) 2018- "Ölüm Yolcusu Abdülüver'in Tuhaf Seyahatleri" (Roman) 2016 - "Harbi Yiyorum - Türkiye'de Harbiden Nerede Ne Yenir?" (Yemek Kitabı) 2015 - "Her Şeyin Başı Blog" (İş Kitabı) 2014 - "Social Media for Real" (İngilizce İş Kitabı) 2012 - "Pazarlama İletişiminde Sosyal Medya" (İş Kitabı) kitaplarının yazarı. 2018'den bu yana ODA TV "Lezzet Peşinde" köşe yazarı, Eylül 2019'da KRT'de "Harbi Yiyorum" programını hazırlayıp sundu. Şu anda "Nerede Ne Yenir?" cümlesinin altını doldurmaya ve lezzet keşiflerini/öğrendiklerini size aktarmaya devam ediyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir