Mamul Nedir?
Nasıl ki; Tarsus ve Mersin, yan yana konumlanmış iki şehirse, kerebiç Mersin’de, Mamul de Tarsus’ta ünlenmiş aynı malzemeden yapılan, farklı dokunuşlara ve lezzetlere sahip kurabiyelerdir.
Mersin ve Tarsus mutfak olarak çok farklı kültürlerden etkilendiği için, ‘Mamul kurabiyesine’; “Lübnan’dan gelmiştir” ya da mamulün asıl yeri Antakya’dır diyen mutlaka olacaktır. Doğrudur da, çünkü Lübnan’ın “ma’amoul” şeklinde yazılan ve özel günlerde ikram edilen bir kurabiyesi olduğu gibi, Antakya’da da, Hristiyan/Arap kültürüne dahil edilerek mamulün noel kurabiyesi olduğu da söylenir.
Ancak Mersinli veya Tarsuslu bir yakınınız varsa gelirken size mutlaka bir kutu mamul getirmesi de; mamulün bu topraklarda da kabul gördüğünün en büyük göstergesidir. Mersin’de de oldukça yaygın olan bu kurabiye, genellikle mevlütlerde dağıtılırdı. Ancak günümüzde her gün sürekli olarak üretilmektedir.
Mamül’ün özü irmiktir. Dış hamuruna Arap mutfağında mayzehr denilen-portakal çiçeği suyu katılır ancak Tarsus ve Mersin’de hafif gül suyu eklenerek hazırlanır. Dış malzemesine başka şekerli hiçbir şey eklenmez.
Üç çeşit mamül vardır; Cevizli, Hurmalı ve Fıstıklı.
Fıstıklı ve cevizli olanın üzerine pudra şekeri serpilerek biraz daha şekerlendirilir; ancak hurmalı olan, hurmanın şekerli tadıyla pudra şekerine ihtiyaç duymadığı için sade olarak sunulmaktadır.
Bu güzel iki şehirden yolunuz geçerse, her ikisinden de mamul yemeden dönmeyin, hatta yanınıza bir kutu mutlaka alın, zira bayatlamayan ve uzun süre dayanan bir kurabiyedir.
merhabalar
reklam ile ilgili dönüş sağlayabilir misiniz?
0539 556 18 05
Öyle güzel anlatmışsınız ki bayıldım . Yolum mersine düşerse kesin deneyeceğim bu lezzetleri 👍
Filtre Kahve yanında çok severim, benim tercihim içi bol cevizli…İstanbul’da yaşadığım için her Mersin’e gittiğimde birkaç paket alırım ve uzun süre beni idare eder, hemen bayatlamıyor ve uzun süre tazeliğini koruyor👍