Tatlılar

Kerebiç Nedir?

Kerebiç Nedir?

Kerebiç. Mersin ilimizde ikamet eden beyaz köpüğe sahip bir tatlıdır. Bu yüzden akça pakça ve bir o kadar da baştan çıkarıcıdır. Görünüşü ağır bir tatlıymış gibi olsa da kalp sağlığı açısından faydalı bir tatlıdır. Yüzünü daha çok Ramazan aylarında göstermeyi seven kerebiçin beyaz sosundan ısırdıktan sonra irmiğin içerisindeki fıstıklar, cevizler size dostça gülümseyecektir. Yerken burnunuza bulaşan sosları temizlemek için pek fırsat bulamayabilirsiniz. Ancak son lokmayı da attıktan sonra büyünün etkisinden çıkıp gerçek hayata döneceksiniz.

Kerebiç Kaymağı (Köpüğü) Nasıl Yapılır?

Çöven kökü isimli bitkinin bir gün bekletilmesinin ardından sürekli kaynatılmasıyla oluşan yeşil renkli su çırpılarak beyaz köpüğe dönüştürülür ve ayrı bir kapta şekerle çırpılarak kerebicin üzerine dökülmeye hazır hale gelir. Bu yüzden çöven köküne bu kimyasal tepkimeyi bulana bir teşekkür borçluyuz.

Yöresel tatlının gerebiç, kereviç gibi farklı telaffuzları da bulunmaktadır. Her ne kadar Mersin ilimize ait olsa da nüfusunu genişleterek Kilis, Hatay (Antakya) ve Gaziantep gibi şehirlere ulaşmıştır. Tatlıyı bilmeyip de şeklini soranlara gözlerini kapatıp dışının irmikten içinin yeşil rüya olan fıstık tercihe göre cevizden oluşan bir içli köfteyi gözünde canlandırmaları istenmelidir. Ancak dikkat edilmesi gereken noktalardan biri gözlerin çok uzun süreli kapalı kalmaması gerektiğidir. Yoksa kendinize gelmeniz zaman alabilir.

Kerebiç Nasıl Yapılır?

Kökeni Araplara kadar giden tatlının yapımı için sıvı yağ , margarin, pudra şekeri, aldığı kadar un, 2 yumurta, yarım cay bardağı irmik gereklidir. Yumurta yağ ve şeker karıştırılarak irmik ilave edilir. Bunu duyan un birleştirici gücünü kullanarak malzemelerden yumuşacık bir hamur yaratılmasına olanak sağlamıştır. Bundan sonrası hamurun canını yakmadan cevizden biraz büyük parçalar kopartarak içli köfte gibi elle çukur şekline getirilir ve iç malzemesi olan ceviz ya da fıstık eklenerek ağzı kapatılır. Önceden 185 derece ısıtılan fırına gönderilir. Buradaki önemli husus kurabiyelerin kızarmış olmaması gerektiğidir. Yeterince ısınan tatlı servis için tabağa alındıktan sonra üzerine meşhur çöven kökünden yapılan beyaz sosu eklenir.

 *Kerebiç hakkında sizin de ekleyeceğiniz bilgiler varsa lütfen yorum kısmına yazarak bu yazıya katkıda bulunun.

3 thoughts on “Kerebiç Nedir?

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir