KebapMardinŞiş KebapTürkiye

Mardin’de Mardin Kebabı Nerede Yenir? Kebapçı Yusuf Usta, Merkez Mardin

Mardin’de dışarıda gerçekten dişe dokunur yemek bulmak zor. İkbiybet, mıkbiybet, sembüsek ve bilimum değişik isimli yöresel yemek isimleri ile sanırsınız gidince inanılmaz bir gastronomik çeşitlilikle karşılaşacaksınız, lakin gelin görün ki pratikte (sokakta) işler öyle değil.

Bu yöresel isimli yemekleri yemeniz için çeşitli konaksal (Cercis Murat Konağı ve restoranlar var ama gel gör ki o restoranlara gittiğinizde işkembe dolması veya ikbibeyt bulursanız öpün başınıza koyun. Şansınıza varsa var, yoksa yok!

Hatay ve Mardin’i kültürel anlamda biraz birbirine benzetiyoruz açıkçası. Farklı dinler, farklı diller, ismini bildiğimiz ama kendilerini göremediğimiz yemek çeşitliliği, kadim topluluklar, büyülü yapılar… Sahip oldukları mutfak derinliğine rağmen Gaziantep ve Adana’ya kıyasla gastronomik rüştlerini ispat edememiş kadim kentler.

Yani şunu demek istiyoruz; bu şehirlerde şarap da içersin, inancını da yaşarsın, mezeni de yersin, geleneğin tüm sorumluluğunu ağırlığınca üstünde de hissedersin. Yine de iş yöresel yemeği dilediğince yemeye geldiğinde orada tıkanır kalırsın…

O zaman o şehirde hayatta kalabileceğin ve alışık olduğun lezzetlerin en keyiflisinin peşine düşersin. Biz de yıllar sonra Mardin’de Kebapçı Rıdo’dan sonra bu kez Kebapçı Yusuf Usta’nın peşine düştük.

Niye?

Çünkü lezzetli kebap yapıyor da ondan…Hatta Mardin kebabı yapıyor; uzmanlığı bu!

Mardin kebabı, Adana ve Urfa’daki kebapların aksine yuvarlak formda şişe çekilen bir kebap. Zırhta çekilen et, ustası tarafından Erzurum’daki Emir Şeyh Nedim ya da İzmir’deki Tire Köftesi vari bir forma bürünüyor. Basit, lezzetli ve anlamlı… Yani kendine has!

Masaya sunulan nevaleler ile birlikte Mardin kebabınızı ister sade, ister acılı, ister fıstıklı, ister cevizli sipariş edebiliyorsunuz. Bizden tavsiye ortaya karışık yaptırın…

On dakika içinde ızgara domates, biber ve soğan eşliğinde lavaşın üzerine çekilen kebaplarınız midenize indirmeye hazır halde masanıza servis ediliyor. Sumaklı soğan, lavaş ve bir parça kebabı derdest edip bu lezzeti sindirim sisteminize uğurlayabilirsiniz.

Olay bu kadar basit.

Şimdi efendim; bu mekana bayramda gidip de “Gittik; kapalıydı! Tü kaka, reziller!” diye sosyal medya alemlerinde veryansın edenlere iki çift sözümüz var.

Bak deli fişek kardeş! Sen bayramda nasıl tatile çıkıp buraya gezmeye geliyorsan buradaki insanların da aynı şekilde aynısını yapmaya hakkı var. Bir mekanı sırf kapalı diye kötüleyemezsin. Hem ayrıca marifet iltifata tabiidir! Karşında daha iyi restoranlar bulmak istiyorsan güzel cümleleler de kurmaya özen göster mesela. Eleştirini yap elbette ama mekan eleştireceğim diye de içindeki mutsuzluğu ve öfkeyi şuursuzluğuna katarak mekanlara kusup durma.

Hasılı efendim, Mardin’e gittiğiniz zaman Yusuf Usta’da mutlaka kebap yiyin!

Afiyet olsun.

Vesselam.

Adres: Midyat Yolu Üzeri Fatih Petrol Yani (400mt) Ümitköy Sitesi Altı 
Telefon: 0482 2127985

Salih Seckin Sevinc

Harbiyiyorum.com kurucusu ve yazarı. 2009'dan beri yeme-içme üzerine keşifler yapıyor. Araştırıyor, yiyor, içiyor, videolar/fotoğraflar çekiyor, düşünüyor ve yazıyor. 2021 - "Ruhani" (Roman) 2018- "Ölüm Yolcusu Abdülüver'in Tuhaf Seyahatleri" (Roman) 2016 - "Harbi Yiyorum - Türkiye'de Harbiden Nerede Ne Yenir?" (Yemek Kitabı) 2015 - "Her Şeyin Başı Blog" (İş Kitabı) 2014 - "Social Media for Real" (İngilizce İş Kitabı) 2012 - "Pazarlama İletişiminde Sosyal Medya" (İş Kitabı) kitaplarının yazarı. 2018'den bu yana ODA TV "Lezzet Peşinde" köşe yazarı, Eylül 2019'da KRT'de "Harbi Yiyorum" programını hazırlayıp sundu. Şu anda "Nerede Ne Yenir?" cümlesinin altını doldurmaya ve lezzet keşiflerini/öğrendiklerini size aktarmaya devam ediyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir