Genel Yemekler

Mumbar Dolması Nedir?

Mumbar Dolması Nedir?

Zaman hızla ilerledi ve Müslüman kesim için önemli olan bir kurban bayramı daha geldi geçti. Kafamızı nereye çevirsek inek kuzu ve koyunlarla karşılaştık. Artık vedalaşma vakti geldi fakat bu hayvanlarla artık farklı şekillerde karşılaşacağız. Zaman zaman kavurma üzeri yumurta kırarak zaman zaman da sakatat çeşitleri ile sofralarımızda yer alacak.

İlkel dönemlerden beri insanlar çeşitli hayvanların etinden, sütünden faydalanarak en temel ihtiyaçlarından beslenmeyi karşılamaktadırlar. Büyükbaş ve küçükbaş olarak bilinen hayvanların da hemen hemen her bölgesinden bir yemek yapılmaktadır. “Mumbar dolması” da bu yemekler içerisinde beğenilen lezzetlerdendir. Yemeğin ne olduğunu anlamak için mumbar kelimesinin ne anlama geldiğini bilmekte fayda var. Mumbar (Bumbar) Farsça’da būn’ dışkı sözcüğünden ‘būnbār’ ve ‘mūbār’ kalın bağırsak sözcüğünden alıntıdır. Türk Dil Kurumuna göre ise sığır, koyun, keçi vb. hayvanların kalın bağırsağıdır.

Bazı yörelerde ‘bumbar’ olarak da bilinmektedir. Genellikle Güneydoğu Anadolu ve Doğu Anadolu Bölgelerinde kışları tüketilir. Hayvanların sakatatından yapıldığı için yemeği yapmaktan daha önemli olan şey temizlik aşamasıdır. Aksi halde sevilen bir yemek olmaktan çıkacaktır.

Mumbar Dolması Nasıl Yapılır?

Bağırsak, sirke, 2 adet patates, 2 adet kuru soğan, 1 demet maydonoz, 2 bardak bulgur, 1 avuç kadar reyhan, kırmızı biber, pul biber, yenibahar 2 yemek kaşığı biber ve domates salçası, sıvıyağ mumbarın yapımında yer alan malzemelerdir.

Yemeği yapmak oldukça zahmetlidir fakat sonuç iştah açıcıdır. İşe öncelikle bağırsakları temizlemekle başlamalıyız. Bağırsakları suda yıkadıktan sonra ince oklavadan bağırsağı geçirerek ilk temizleme aşaması yapılır. Tekrar sudan geçirdikten sonra tabağa alınan bağırsakların sirkeli ve tuzlu su içerisinde dezenfekte olması için bekletilir ardından bağırsağın ucunu kıvırarak akan su altında ters çevrilmesi sağlanır. Bu sayede ters düz yapılır ve bıçakla kazınarak tertemiz bir dolmalık bağırsak elde edilir.

Dolmanın iç harcı için;

Patates ve soğanlar küp şeklinde doğranır. Maydonoz, baharatlar, salça, sıvıyağ eklendikten sonra dolmanın ana malzemesi bulgur ve dana kıyma eklenerek  yoğurulur bu sayede bütün malzemeler birbirleriyle harmanlanacaktır. Bağırsaklara iç harcı kolaylıkla yerleştirmek için bağırsağın ucundan ters kıvrılarak dış kısmının birazı içe getirilir ve hazırlanan iç harç bağırsak içerisine doldurulur. Tekrar tuzlu suda temizlenerek yıkandıktan sonra tencere içerisine su ve biraz tuz eklenerek yaklaşık 40 dk kadar pişirilir. Tepsiye alınan mumbar dolmalarının üzerine eritilmiş tereyağı gezdirdikten sonra 15 dk’lığına  250 derecelik fırına gönderin. Kızararak güzel bir görünüme sahip olan dolmaları servis için tabaklara koyun. Afiyet olsun.

*Mumbar Dolması hakkında sizin de ekleyeceğiniz görüşlerinşz ya da nerelerde yenildiğine dair bilginiz varsa lütfen yorum kısmına yazarak bu yazıya katkıda bulunun.

Foto: Garipbilgi.com

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir