Nar Ekşisi İle Yapılan En İyi 7 Yemek
Nar Ekşisi Kullanılan En İyi Yemekler
Nar Ekşisi, bizde yakın zamana kadar etsiz çiğ köfte dükkanlarında köftenin üstünü süsleyen bir sostan öteye gitmezdi. Yeme içme konusunda ilmimiz arttıkça Nar Ekşisinin de aslında alelade bir sos olmadığını, gerçek Türk Mutfak kültüründe köklü bir geçmişinin ve itibarının olduğunu gördük. Öyle ki, Osmanlı Saray Mutfağı’ndan da eskilere dayanan bir geçmişi olduğunu öğrendik.
Daha önce “Nar Ekşisi Nedir?” yazımızda da bahsettiğimiz gibi burada da etsiz çiğ köfte dükkanlarında sunulan bol glikoz şuruplu ve koruyucu içeren nar ekşileri değil, %100 Nar Ekşisi ile yapılan en güzel yemeklerden bahsedeceğiz bugün. Bu şifalı meyveden üretilmiş nefis sosla yapılan en güzel 7 lezzete beraber bakalım.
1- Kısır
O çok bizden, annelerimizin kabul günlerinde başrol oyuncusu bir güzel. İnce bulgur, salça, soğan, bilumum yeşillik bazen biraz turşu, limon, baharat ve olmazsa olmaz iyi bir nar ekşisi ile ağız sulandırır. Yanına bir de çayı demledik mi, lezzet ikilisi tamamlanmış oluyor. Bakınız biz de evde denedik, pek de güzel oldu, çok da nefis oldu.
2- Çiğ Köfte (Etli)
Şanlıurfa’dan çıktı, şöhreti önce tüm Türkiye’ye sonra tüm Ortadoğu ve dünyaya yayıldı. Yumurtalısı, sarımsaklısı ve şimdilerde yaygın olan etsiz çeşidiyle seveni çok. Yine de en bize göre en iyi çiğ köfte gerçek yağsız dana etiyle yapılanıdır. Son vuruşta %100 Gerçek Nar Ekşisi ile taçlanan bir çiğ köfteye hayır diyebilecek damak az bulunur. Gerçek etli çiğ köfteyi de yerinde bulduk, denedik, Nar Ekşimizi de üzerine koyduk mu tam oldu, mis oldu.
3- Gavurdağı Salatası
Kebapların vazgeçilmez yancısı, isminden sebep pek bir karizmatik, yapması zahmetli, tadı şehvetli… Gavurdağı Salatası. Domatesi, maydanozu, cevizi, limonu, soğanı, çeşit çeşit baharatı ile tam bir iştah açıcı. Yine olmazsa olmazı %100 Nar Ekşisi. ”Gavurdağı Salatası nasıl yapılır ki?” derseniz buyurun onu da denedik.
4- Kuru Patlıcan Dolması
Bir Güneydoğu Anadolu klasiği daha. Mevsiminde toplanıp, özenle kurutulan patlıcanların zengin iç harcında bonkörce nar ekşisi kullanabiliriz. O mayhoş ve sulu tadıyla en sevdiklerimiz arasında… Tarifi için bu sefer sözü Arda’nın Mutfağı‘na bırakıyoruz.
5- Babagannuş
Adana’da Babagannuş Hatay’da Ebuganuş denmesinde ebu kelimesinin Arapça da ki karşılığının “babası” olmasıyla Türkçe’ye Babagannuş olarak geçen bir mezeden bahsediyoruz. 3- 4 adet patlıcanın çeşitli yerlerine çatal batırıp delikler açılır, imkan varsa mangalda közlenir. Kabukları soyularak püre haline getirildikten sonra içerisine yeterli miktarda tuz, sarımsak, nar ekşisi ve 1 bardak yoğurt istenirse tahin eklenir ve karıştırılır. Babagannuş hakkında daha detaylı bilgi için yazımıza tıklayın. Afiyet olsun.
6- Muhammara
Arapça da “kırmızılaştırılmış” anlamına gelir. Türkiye, Filistin ve Lübnan mutfağında sıklıkla rastlarız. Özellikle Antakya sofralarının vazgeçilmez mezelerindendir.
Ona kısaca; mevsimindeki domateslerden yapılmış ev salçası, zeytinyağı, tuz, sarımsak, ekmek içi, kişniş tohumu, karabiber, reyhan, cevizin nar ekşisiyle mükemmel birleşimi de diyebiliriz. “Muhammara Nedir?” yazımıza da göz atabilirsiniz. Afiyet olsun.
7- Mercimek Köftesi
Bulgur, mercimek, soğan, maydanoz, biraz baharat, tuz ve su ile ideal oranlarda birleşince geriye sadece biraz limon ve nar ekşisi eksik kalır. Çoğunluğumuzu çocukluğuna götüren mercimek köftesinin ister harcına, isterseniz servis sırasında nar ekşisi dokunuşu eklerseniz kesinlikle lezzeti ikiye katlayabilirsiniz. Test edildi, onaylandı.
Afiyet olsun.
Nar ekşisi candır. Özellikle sizin de belirttiğiniz gibi salata ve çiğköftede
Geri bildirim: Nar Ekşisinin Faydaları - | Harbi Yiyorum