Oruç Tutmanın Bilimsel Faydaları – Etkileri
Oruç tutanlar “Eğer oruçlu olmanın bilimsel olarak bize nasıl etkileri oluyor?” diye sorarlarsa bunu metabolik, nörolojik ve kardiyovasküler olarak üç ana başlıkta değerlendirmek gerekir. Literatürü değerlendirdiğimde orucun sağlık üzerine etkileri kısa dönemde şöyle özetlenebilir.
İşte size oruç tutmanın bilimsel etkileri ve vücudumuzda yaptığı değişiklikler.
- Orucun ilk zamanlarımda vücut insüline karşı düşük duyarlılığı telafi etmek için daha fazla insülin üretmeye çalışır. Bu şekilde insülin direnci oluşmasını önler. Ancak oruç süresi ilerledikçe insülin seviyesi azalır ve glukagon düzeyi artar. Bu artış otofaji sürecini uyarır böylece sağlıklı beyin hücresi koruması sağlanır.
- Ayrıca büyüme hormonu ile norepinefrin düzeyini arttırarak vücutta yağ oksidasyonunu arttırmakta, metabolizma hızında % 13’e kadar bir artışa neden olarak kalori yakımını hızlandırmaktadır.
- Orucun ilk günlerinde vücut suyu korunurken ilerleyen günlerde bu koruma azalmaktadır. O nedenle iftardan sahura kadar süreçte bol sıvı alımı çok önemlidir.
- Vücudumuzda bulunan hasarlı hücrelerin apoptoz yani programlanmış hücre ölümünü arttırarak kanser hücrelerinin büyümesini engelleyip temizlenmesini sağlayabilir.
- Oruç doğru yeme planıyla birlikte LDL kolesterolü ve kan homosistein miktarını azaltıp HDL düzeyini arttırarak kardiyoprotektif etki sağlayabilmektedir.
- Oruç proinflamatuvar ajan üretimini baskılayabilir antiinflamatuvar ajanların artmasını sağlayabilir. Bu şekilde bağışıklık sisteminin de güçlenmesini sağlayabilirsiniz.
Çok faydalı, harika bir paylaşım. Kalemine sağlık 👏