Genel Yemekler

Paleo Diyeti Nedir?

Sonunda Destekleyeceğimiz Bir Diyet Bulduk: Paleo Diyeti

Son zamanların en popüler zayıflama çılgınlığı: Paleo Diyeti namı-ı diğer Mağara Adamı Diyeti ya da Taş Devri Diyeti. Peki nedir bu işin özü diye araştırdık, Harbiyiyorum olarak 2009’dan bu yana çok aşina olduğumuz bilgilere ulaştık. Bir kere işin uzmanları! Paleo derken aslen tarihteki Paleolitik Çağ‘ı kastediyor. Diyetin özünde, o çağda yaşayan atalarımızın yediği yabani bitkiler ve hayvanlar ile beslenmek var diyebiliriz. Bir yandan da Paleolitik zamanda bulunmayan gıdalardan da uzak durma esasına dayanıyor. Yani, işlenmiş hayvansal gıdalar  (süt, yoğurt ve tereyağ gibi) buğday ürünleri, baklagiller, rafine yağlar (ayçiçek, mısır yağı, margarin gibi) ve rafine şeker diyetinizde asla yer alamıyor.

Bu yolla insanın genetik koduna en uygun ve sindirimi kolay bir anlayışı benimsemiş oluyormuşuz.

Özellikle, diyetin temeli evrimsel uyumsuzluk hipotezi denilen fikirden ortaya çıkmış. Bu hipoteze göre, “Modern Batı toplumlarında ortaya çıkan kronik hastalıkların sebepleri, şu anki hayat tarzımızın  Taş Devri’ndeki atalarımızın genlerine uyuşmamasından kaynaklanıyor.” Yani aslında diyor ki : ”Ey insanoğlu, atalarının zamanında var olmayanı yiyerek bedenine zarar veriyorsun.

Canan Karatay Zaten Yıllardır Bunu Diyor!

Zaten Canan Karatay hocamız da bunun benzerini savunmuyor mu :)

Peki Taş Devri‘ndeki atalarımıza uymak ve bu sayede sağlıklı kalmak için ne yiyeceğiz, işin uzmanları kısa bir diyet listesi de veriyor:

SABAH
Biraz somon- füme, konserve ya da taze- yanında salata ya da kereviz ve kavun. Kereviz çok iyi bir lif kaynağıdır. Kavun da iyi bir mineral ve antioksidan kaynağı.

ÖĞLE
Brokoli, lahana, yeşil soğan, enginar gibi sebzelerle dolu büyük bir salata yapın. Üzerine karides buğulama, fırında hindi ya da ızgara tavuk koyun ve yarım avokado doğrayın. Zeytinyağı ve balzamik sirke kullanabilirsiniz.

AKŞAM
Izgara dana ya da kuzu biftek. Yanına biraz kuşkonmaz ve marul. Akşam yediden sonra yemeyin. Daha erken yiyemiyorsanız yemek yerine bir şeyler atıştırın- birkaç dilim hindi göğüsü ve yarım avokado yeterli olabilir. Doymazsanız bir avuç kabuklu yemiş yiyebilirsiniz. Yer fıstığı hariç yalnız!

Eh biz zaten et ve türevlerini seviyoruz, yeşillikle de aramız fena sayılmaz.

Yalnız, bu beslenme tarzına bir çok olumsuz eleştiride bulunan uzmanlar da var. Özellikle fazla et tüketmenin kalp ve damar hastalıklarını tetikleyeceği; eski toplumlarda buğday, nişasta tüketen ve uzun yaşayan toplumların var olduğu ve fazla et tüketmenin, et üretimi noktasında dünyaya çok zarar vereceği gibi eleştirilere maruz kalıyor.

*Paleo Diyeti hakkında sizin de ekleyeceğiniz bilgiler varsa lütfen yorum kısmına yazarak bu yazıya katkıda bulunun.

 




Dobra Gül

Gittiği yerler kim olduğunu bilmez. Dobra dobra yazar. 7 kuşak Bolu Mengen'li. Sevdiğini çok sever, sevmediğinin üstünü çizer. Dikkat! Gerçek gurme! Mekanların korkulu rüyası.

One thought on “Paleo Diyeti Nedir?

  • Paleo Diyeti protein ağırlıklı bir diyet olduğu için zayıflama sürecini hızlandırsa da günümüz koşullarında oturarak yaşadığımız için, hareketimiz çok az olduğu için bu kadar çok hayvansal gıdayı vücudumuz tolere edemeyebilir ve ilerleyen dönemde kalp hastalıklarına ve böbrek rahatsızlıklarına sebep olabilir.

    Kaynak Video : Diyetisyen Sena Tuvanç ( https://www.diyetkolik.com/paleo-diyeti-nedir/ )

    Yanıtla

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir