Pankek Nedir?
Pankek için küçük tatlı hamur parçaları diyebiliriz. Görünümü itibari ile de sempati besleyeceğiniz pankekin yumuşacık ve pofuduk olması oldukça önem arz etmektedir. Boyut olarak hemen hemen 10 cm civarında olmasının yanı sıra lezzeti kocamandır. Amerikalıların neden bu kadar kilolu olduklarını düşündünüz mü? İşte bunun sebeplerinden biri de bu meşhur pofuduktur. Başlı başına bir faktör olmasa da Amerikalılar pankekleri sade yemeyi pek tercih etmediklerinden yanlarına veya üzerine çay üzümü(likapa), akçaağaç şurubu(Maple Syrup) koymayı tercih ederler. Bu saye de kalorileri tavan yapmaktadır.
Genellikle sabah kahvaltılarını süsleyen pankek, bir çok övgüyü de hak eder. Çünkü pankek, çok sosyal bir yiyecektir. Ne ile isterseniz onunla arkadaşlık kurabilir. Bu bir çikolata ezmesi(nutella), peynir ya da bal da olabilir.
Ülkemizde ise son zamanlarda oldukça revaşta olan bir yiyecektir. İster kuşluk vaktinde, ister 5 çayında tüketilebilir. Fakat genellikle krep ile karıştırılmaktadır. Aralarında kan bağı olduğu doğrudur. Fakat birkaç malzemesi farklı olduğundan uzaktan akraba sayılmaktadır. En belirgin farkları krep hamurunun ince ve büyük olması, krepte kabartma tozunun olmayışı, hafif şekerli bir yapıya sahip olmasıdır.
7’den 70’e herkesin sevdiği pankekle ilgili çeşitli yabancı şarkı ve tekerlemeler bulunmaktadır.
Bunun örneklerinden biri de Christina Rosetti’ye ait bu pankek şiiridir:
Mix a pancake,
Stir a pancake,
Pop it in the pan.
Fry the pancake,
Toss the pancake,
Catch it if you can.
Tekerleme olarak;
Tippety-Tippety-tin;
Give me a pancake and I’ll come in.
Tippety-tippety-toe,
Give me a pancake and then I’ll go.
Pankek İsmi Nereden Gelir?
Tarihte ilk olarak Eski Yunan mutfaklarında keşfedilen bir lezzettir.
Pankekin farklı coğrafyalarda çeşitli isimleri bulunmaktadır. 1400’lü yıllardan itibaren İngilizlerin Pancake ve Hotcake şeklinde kullandığı terimi Türkçe’ye çevirdiğimizde tava keki olduğunu görürüz. Buradan bir püf noktası elde edebiliriz. Yapımı sırasında tava kullanılmaktadır.
Fransa, Belçika, İsviçre, Kanada, Şili, Portekiz ve Brezilya gibi ülkelerde “Creepe”, Almanya’da ise Pfannkuchen ve Kaiserschmarrn olarak telaffuz edilmektedir.
Pankek Nasıl Yapılır?
Dost canlısı bu yiyeceğin malzemelerini un, tuz, kabartma tozu, toz şeker, yumurta, tereyağ ve süt olarak sayabiliriz. Yapılışında katı ve sıvı malzemeleri ayrı ayrı karıştırıp sonrasında birleştirmek gerekir. Çırpma işlemini çok uzun süre yapmamalıyız. Bu bize hafif ama pofuduk hamurlar elde etmemize yardımcı olur. Kıvamı bozadan biraz daha yoğun olursa tadından yenmez.
1 çorba kaşığı tereyağı ya da sıvıyağını yapışmaz bir tavada kızdırıp, pancake harcını her seferinde aynı ölçü kabını kullanarak (küçük bir çorba kepçesi ya da 1/4 cup) dökün ve orta yükseklikteki ateşte üzerleri göz göz olana kadar (yaklaşık 1 dk.) pişirin (tavanızın büyüklüğüne göre, bir seferde 3 ya da 4 pancake yapabilirsiniz, ama birbirlerine değmemelerine dikkat edin).
Tavayı her seferinde yağlamayı unutmayın! Aynı zamanda ocakta en kısık ateşte pişirilmesi gerekmektedir.
Bir tarafı pişen Pancake’leri bir spatula yardımıyla ters çevirip diğer taraflarını da pişirin ve havlu kağıt serdiğiniz bir servis tabağına alın. Afiyet olsun.
Pankek yapmakla evde uğraşmak istemiyorsanız, İstanbul’da pankek ve krep yiyebileceğiniz restaurant ve cafeler listemize buradan göz atabilirsiniz.
Şimdi sizi bu sevimli pancake şarkısı ile baş başa bırakıyoruz.
*Pancake hakkında sizin de ekleyeceğiniz bilgiler ya da nerede yenebileceğine dair bilginiz varsa lütfen yorum kısmına yazarak bu yazıya katkıda bulunun.
Geri bildirim: Pazar kahvaltısına bir öneri: Pankek! | the orange maıson*
Geri bildirim: Ispanaklı Pankek Tarifi | Harbi Yiyorum