Paşa Böreği Nedir?
Paşa Böreği Nedir?
Paşa Böreği, ismini telaffuz ederken bile ağır bir duruşu olan Aydın’lıların, geçmişten bugüne dek yaptığı geleneksel bir lezzettir. Ağır dediysek, tek ağır ağabeylerimiz için değil, 7’den 70’e herkese hitap ederek, gönüllere taht kurmuş bir lezzettir. Kim bilir belki ismini “paşalara layık bir lezzete sahip olduğu” iddiasından almıştır.
Aydın ilimiz düşünüldüğünde akla gelen bu meşhur börek tıpkı diğerleri gibi hamur ile yapılmaktadır. Malzemelerden kıyma hamurlar arasında kıvrak hareketlerle süzülürken, arkasından gelen et suyu ile tango yaparcasına birleşirler. Tango da önemli olan; yalnızca bedenlerin değil ruhların da birleşmesi felsefesi bu börek için de geçerlidir. Böylelikle karşımıza tutkuyla yiyebileceğimiz mükemmel uyuma sahip bir börek çıkacaktır.
Eğer ki iki dudağınızın arasına alıp ısırdığınızda çıtırtı seslerini duyuyorsanız bırakın paşa böreği olmayı çoktan padişah böreği olmuştur o.
İsterseniz çay saatlerinizde misafirlerinize yapıp düşman çatlatırsınız isterseniz kahvaltı sofralarınızda gününüzü iyi geçirmek için enerji depolarsınız.
Aydın’da paşa böreğinin yufkaları hemen hemen her yufkacıda satılmaktadır. Bu da paşa böreğini daha kolay bir şekilde yapmanızı sağlar. Seyahate pek elverişli bir yufka değil ne yazık ki. Kendi şehrini çok sevdiğinden midir bilmem fazla çıtır ve narin olduğundan kırılma ihtimali oldukça yüksektir.
Paşa Böreği Nasıl Yapılır?
Kızgın yağda kızartılan böreğin yapımına ağızda hoş bir tat bırakan dana kıyma, maydanoz, soğan karabiberden oluşan iç harcını hazırlamakla başlanılabilir. Hamuru için ise 500 gr un, 2 adet yumurta, 2 çay kaşığı tuz, 1.5 su bardağı et suyu yemek kaşığının yarısı kadar sirke ve biraz su işimizi görmektedir.
İç harcı hazırlanılırken öncelikle soğanlar kavrulur ve diğer malzemeler üzerine eklenir. Ardından hamur malzemeleri karıştırılarak kıvamlı hale geldikten sonra tabak büyüklüğünde yuvarlak olarak açılır ve kızmış yağın içerisine atılır. Bu aşamada börek sadece paşa ünvanını almıştır. Paşamız yağda yüzdükten sonra bir parça havlu peçeteyle kurulanır (fazla yağı emilir) Bu sefer de tepsiye oturtularak aralarına iç malzemeleri eklenir üst üste dizilir. Buradan da bir diğer sıcak iklime yani önceden ısıtılan 180 derecelik fırına doğru kısa bir tatile çıkar. Yeterli bronzluğa eriştikten sonra üzerine isteğe göre sarımsaklı yoğurt ve eritilmiş yağ ve pul biber gezdirilerek gerçek mertebesi olan Paşa Böreği ünvanına erişmesine yardımcı olunur.
*Paşa Böreği Nedir? konusuna sizin de ekleyeceğiniz bilgiler ya da nerede yenebileceğine dair öngörüleriniz varsa lütfen yorum kısmına yazarak bu yazıya katkıda bulunun.