Video

Probiyotik Turşu Nasıl Yapılır?

Probiyotik turşu (fermente turşu), aslında yeni bir kavram değil. Eskiden insanlar meyve ve sebzelerini uzun süre saklayabilmek için bu yöntemi kullanıyorlarmış. Bu şekilde hem besinlerin vitamin değeri kaybolmuyor hem de daha sağlıklı bir hale geliyor. Probiyotik turşular da bu bakteriler açısından oldukça zengin olduklarından özellikle sindirim sistemimize destek oluyorlar. Klasik turşudan farkı, içerisinde sirke ya da limon olmadan, kaya tuzuyla fermente hale gelebiliyor olmaları.

Yapılışı:

Turşunuzu kurmak için kefir altı suyu, peynir altı suyunuz varsa şanslısınız. Turşuyu kurmak için bu tarz bir ön turşu mayası hazırlarsanız turşularınızın tutması daha garanti olacaktır. Ancak diyelim ki elinizde kaya tuzu ve sudan başka hiçbir şey yok, o şekilde de rahatlıkla uygulayabilirsiniz.

Eğer elinizde ev yapımı kefirin suyu ya da peynir altı suyunuz varsa, yıkanmış sebzelerinizi sıkı sıkı bir şekilde kavanozların içerisine aktarın. Ardından üzerine elinizdeki sulardan ilave edin. Bir miktar kaya tuzu ve içme suyu da ilave ederek kapağını kapatın ve güneş ışığını doğrudan almayan bir ortamda bekletin. Bu süre ortalama 1 ay kadar sürebilir.

Eğer elinizde herhangi kefir veya peynir altı suyu yoksa, kullanacağınız cam kavanozları sirkeli suda bekletin ve kavanozlarınızı duruladıktan sonra güzelce kurulayın. Ardından sebzelerinizi sirkeli suda bekletip fazlaca sularını süzdürün. Kavanozların içerisine sıkı sıkı doldurun. Her bir litre su için 2 yemek kaşığı kaya tuzu ilave edin. Kaya tuzunu suyun içerisinde güzelce eritip kavanozun içerisine aktarın. Aralarına ve üzerine sarımsak ilave edin. Varsa üzerine taze asma yaprağı koyun, yoksa bir demlik poşet çay koyun. Yeşil çay olarak tercih edin ve mutlaka temiz bir tülbent parçasına sararak koyun. 1-2 ay arası bu şekilde fermente olmasını bekleyin.

Her iki yöntemi hazırlarken içerisine bir paket probiyotik toz şaselerden de ilave edebilirsiniz. Poşet çay ve asma yaprağı koymasanız da olur. 

(Eşsiz lezzet ve mekan keşifleri için Harbiyiyorum YouTube Kanalımızı takip etmeyi unutmayın!)

Hande Urgancıoğlu Kardaş

Seyahat etmek, yeni yerler ve lezzetler keşfetmek, gittiğim yerlerden anılar biriktirip dönmek en keyif aldığım şeyler arasında. Harbiyiyorum'da da bunun için yazmaya başladım.

One thought on “Probiyotik Turşu Nasıl Yapılır?

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir