Şarapla İlgili Mutlaka Bilinmesi Gereken 7 Şey
Sevgili (Selen Gözen) Somelyer. Bir şarap tutkunu. Ama ona sadece şarap tutkunu dersek haksızlık etmiş oluruz. Türkiye’de şarap konusunda en yetkin isimlerden biri. Gerçek bir Somelyer. (Birazdan aşağıda somelyer nedir, ne değildir kendisi açıklayacak zaten. ) Ancak bu onu öne çıkaran yanlarından sadece bir tanesi.
Şimdi diyeceksiniz ki? “Aman hadi canım benim amcamın büyük oğlu da şaraptan anlıyor. Somelyer, neyin var ya hani. O da ondan…”
Ama işte değil amcanızın oğlu, babanızın kızı olsa yine Selen’in yanına dahi yanaşamaz. Çünkü kendisi bir deha! Evet, yanlış duymadınız: Deha. Uluslararası dereceleri var. Şarap konusunda bugün ben “Oldum!” diyen yüzlercesini on kez cebinden çıkarır. Şöyle bir inceleyelim isterseniz; CMS sertifikalı Sommelier. CIA 2008 mezunu. (Düşünün ben orda 5 gün kurabiye yapım kursuna gitmiştim, Türkiye’ye dönünce ‘kurabiyelerin efendisi’ havasındaydım. Kız okuldan mezun olmuş.) 5. Türkiye Sommelier yarışması birincisi. Kendisini şikemperverizmin öncüsü olarak tanımlıyor. (Ki bizce aşırı doğru, biz de onun askerleriyiz.)
Şimdi en çok sevdiğimiz tarafından bahsedeceğiz. Bilgiyi sadece kendisine saklamıyor, yayıyor. Şarap, fermantasyon ve diğer benzer konular üzerine akademik tatlarda ama kolay anlaşılır katma değerli grafikler hazırlıyor ve blogu Somelyer.com‘da bunları herkesle paylaşıyor.
Şimdi bu mübarek insan ne yaptı biliyor musunuz? Kalktı bize şarapla ilgili bilinmesi gereken şeylerle ilgili bir liste hazırladı. Grafiklerini de armağan etti.
Daha ne olsun?!
Lafı daha dolandırmıyor ve sizi Selen’in içerikleriyle baş başa bırakıyoruz. Selen’in yakında etkinlikleri ve atölyeleri de başlıyor. Instagram hesabını ve websitesini takip etmeyi unutmayın!
1- Sommelier Kimdir?
Fransızca’da Sommelier, dilimizdeki okunuşuyla somölye, fine-dining restoranlarda çalışan şarap ve içecek profesyonellerine verilen ismin eril hali. Dişil hali sommelière, yani somelyer.
2-Şarap Nedir?
Şarap, fermente üzüm suyundan elde edilen alkollü içecek. Teknik olarak her meyveyle yapılabilse de, yasal olarak sadece “şarap” olarak anılabilmesi için yapımında üzümden başka hammadde kullanılmaması gerekli.
Çünkü üzüm diğer meyvelere oranla en çok üzümde bulunan ve şarabın uzun süre korunmasına yardımcı olan doğal asitlere sahip; üzümün şeker oranının daha yüksek olduğu için daha yüksek alkollü bir içki elde edilebiliyor; ayrıca kırmızı şaraplarda omurgayı oluşturan tanenleri var.
[wdi_feed id=”1″]
3-Fermantasyon Nedir?
Şırayı şaraba çeviren mikroorganizma maya. Adı saccharomyces cerevisiae. Kendisi aç. Üzümlerin kabuğu zarar gördüğü anda ise artık aç değil, çünkü şeker var!
Fermantasyon, mayanın şekeri yiyip alkol ve karbondioksit üretmesidir. Üzümde ne kadar doğal şeker varsa, ortaya çıkan şarabın alkolü o kadar fazla olur. Bu sürece yol açan maya ortamda doğal olarak bulunur, üzümün kabuğuna tutunur, dolayısıyla bağda yere düşüp ezilen bir salkım üzüm kendiliğinden fermente olabilir.
4-Şarap Nasıl Köpürür?
Eğer fermantasyon ağzı açık bir kapta yapılırsa karbondioksit uçar ve şarap köpüksüz olur.
Eğer fermantasyon yapılırken kabın ağzı kapatılırsa karbondioksit uçamaz, sıvının içinde çözülür ve şarap köpüklü olur.
5-Monosepaj/Kupaj Nedir?
Monosepaj şaraplar bir üzüm çeşidi kullanılarak yapılan şaraplardır, çeşidin karakterini yansıtırlar.
Kupaj şaraplar birden fazla üzüm çeşidi kullanılarak yapılan şaraplardır. Farklı üzüm çeşitlerinin özellikleri birbirini tamamlar ve kullanılan üzümlerin ayrı hallerinden daha dengeli şaraplar ortaya çıkar. Şarap yapımında kullanılan geleneksel metodlardan biridir, günümüzde en ünlü şarap bölgeleri (Bknz: Bordeaux) kupaj şaraplar yapar.
6-Rekolte Nedir?
Rekolte, o şişeye giren üzümlerin doğduğu, büyüdüğü, toplandığı ve şaraba dönüştürüldüğü yıldır. Etiketin ön yüzünde yazar. Hasat Kuzey Yarımkürede Ağustos-Ekim, Güney Yarımkürede Şubat-Nisan ayları arasında yapılır.
7-Teruar nedir?
Teruar; havası, suyu, taşı, toprağı, insanı güzel memleket. Bir bölgenin iklim, toprak yapısı ve yeryüzü şekilleri ve bölgede kullanılan yöntemlerin, ürünün lezzetine etkisi.
Nasıl aynı tohumdan Çanakkale’de yetişen domatesle Antalya’da yetişen domates bir değilse, Elazığ’da yetişen boğazkereyle Denizli’deki de bir değil. Hepsinin taşı, toprağı, havası, suyu, insanı farklı.