Bunları BilelimYEMEK ANSİKLOPEDİSİ

Sıfırdan Bira – Bölüm 2 Bira Bardakları

Herkese selam! Sıfırdan Bira’nın ikinci bölümüne hoşgeldiniz. Bu bölümde konumuz bira bardakları.

Önce şunda anlaşalım, nasıl ki diğer alkolleri şişeden kafanıza dikmiyorsanız, birayı da bardaktan içmelisiniz. Birayı bardaktan, hatta doğru bardağından içmenin sizin için iki avantajı var. Birincisi bira içerisinde karbondioksit barındıran bir içecek ve siz direkt şişeden içip köpüğünü çıkarmadığınızda midenizde yiyeceklerle ya da mide özsuyuyla karşılaşan bira gazlanıyor ve sizde gaz yapıyor. Aslında doğru tüketmediğinizden siz birada gaz yapıyorsunuz. İkincisi ise doğru bardakta servis edilen bira, size kokusunu, lezzetini en maksimum seviyede sunar. Böylece soğuk, serinletici bir içecek yerine gerçekten keyif aldığınız, karakteri olan bir şey içmiş olursunuz.

Bardaklara dönersek, oldukça çeşitli bardaklar mevcut her birinin farklı kullanım nedenleri ve yarattıkları etkiler bulunmakta, bende sizlere basitçe bu çeşitleri anlatmaya çalışacağım.

Pilsen

Yapısal olarak ağzına doğru genişleyen, ince bir bardaktır. Biranın köpüğünü, rengini, berraklığını ve gazlılığını (karbonasyon) görsel olarak bize sunar. İsminden de anlaşılacağı gibi pilsen biraları içindir.

Weizen

Pilsen bardağına benzerlik gösterir. Almanların buğday biraları için kullandığı bir bardaktır. Ağız kısmına doğru bir bombe yapar. Köpüğü iyi muhafaza ederken az da olsa aromaları içerisinde tutar.

Flute

Aslında şampanya kadehinden bilinen bir bardak stilidir. Biraya uyarlaması gördüğünüz gibi biraz farklıdır. Yine köpüğü tutması ve yine karbonasyonu (gazlılık) izleyebildiğimiz bir bardaktır. Genelde ülkemizde bulunmayan lambic ve kriek stili biralarda kullanılır.

Stange

Silindirik yapıdadır. Genellikle 200 ya da 300 ml olur. Özellikle Kölsch biralarında kullanılır. Kısa sürede içilebildiği için, soğuk tüketilmesi gereken stil biralarının ilk yudumdan sonuna kadar aynı kalitede kalması içindir uygun bir boydur.

Pint

Pint aynı zamanda bir sıvı ölçüsüdür. Amerika’da 473 ml bir pint demektir, genellikle 500 ml yuvarlayıp kullanım olsa da 473ml gördüğünüzde şaşırmayın. İngiltere ve Amerika’da en çok kullanılan bardaklardan birisi olan bu tür. Konik yapıdadır. IPA ve Stout gibi stillerde kullanılmaktadır. Ağıza doğru hafif bombeli olan bir model daha bulunur.  Bu çeşidin ismi ise nonick (no-nick çentik, çizik yok anlamında) pint olarak geçmektedir. Pint’ın geliştirilmiş modeli diyebiliriz. Yıkanmamış bardakların birbirine yapışmaması, çizilmemesi ya da istiflenen bardakların çarparak kırılmaması üzerine geliştirildiği söylenir.

Tankard

Tankard bardak, dayanıklı kalın yapısıyla, alkolün yükseldiği anlarda yapılan sert şerefelerden sağlam çıkmak amaçlıdır. Kalın camı sayesinde servis esnasında da hor kullanılabilmektedir. Tutma yeri bardaktan oldukça uzaktadır ki vücut ısınız bardağa geçmesin ve soğuk biranız ısınmasın diye. Düz ve estetikten uzak bir yapıdadır. Krug ile karıştırılmaması gerekmektedir. Krug bir mug’dır daha yuvarlak ve dış yüzeyi futbol topu gibidir.

Stein

Hem büyüktür hem de estetiktir. Kapaklı versiyonları, dışı işlemeli olanları bulunur. Almanların hediyelik eşya olarak da en çok aldığı ürünlerden birisidir. Kilden ve taştan yapılanları bulunmaktadır, oldukça dekoratif ürünlerdir.

Chalice ve Goblet

İkisi de derin kadehlerdir. Genellikle Belçika Ale’ları içilir. Aralarındaki eder fark, gobletler daha kalın yapıda olurken, chalice daha incedir. Dolgun, gövdeli biraları yine sizi tatmin edecek yudumlar alarak içmeniz içindirler.

Tulip

Tulip, Lale demektir. Gördüğünüz üzere de laleye benzeyen bir yapıdadır. Tat, koku ve lezzetleri içinde saklar ve yudum aldığınızda size sunar. Double IPA, Belçik Ale’ları ve Barley Wine stilleri için kullanılır.

Snifter

Brandy ve konyak kadehlerine benzer yapıdadır. Aromatik biraların arka planda bile kalan nüanslarını bu bardaklarla alabilirsiniz. Yapısından dolayı biranızdaki tüm notaları içerisinde saklayabilir.

Özel: Özel bardaklar ise markaların çıkardığı farklı hikayeleri olan bardaklardır. Biranın yapısından çok görselliğe odaklanılmış stillerdir. Burada gördüğünüz üzere German Boot ve Kwak bardağı mevcut.

German Boot

Bot şeklindedir. Alman bir generalin birliğine savaşı kazandıkları takdirde kendi deri botundan bira içerek kutlama yapacağı sözü verir ve kazanılan savaş sonucu sözünü tutar ve sonrasında bu bardak ortaya çıkar. Ya da savaş zamanı bardak bulamayan askerlerin botlarından bira içmesinden.

Kwak

Kwak bardağı ise kum saatine benzer onun da farklı bir hikayesi vardır. Han işleten Pawel Kwak, posta arabalarının yoğun hırsızlıktan dolayı inip de bira içmeye giremeyen sürücüleri için ahşap kulplu bu bardağı dizayn ettiği söylenir. Sürücüden cam kısmı alıp bardağı doldurup geri getirerek servis yapabilmişlerdir.

Bardaklar bölümünün sonuna gelmiş bulunuyoruz, gözünüzde daha iyi canlanması için YouTube videomuzu izlemenizi tavsiye ederim. Sıfırdan Bira üçüncü bölümünde tekrar görüşmek üzere. Beğendiyseniz, paylaşım, beğeni ve yorumlarınızı esirgemeyiniz.

Cheers.

Çağdaş Arman BULUT

İlginizi çekebilecek diğer yazılarımız:
Sıfırdan Bira – Bölüm 1 Bira Şişeleri
Bira Göbeği Nasıl Oluşur? HARBİ DİYORUM (4. Bölüm)
Dünyanın En Pahalı 7 Birası

*Yayına giren videolarımızdan haberdar olmak için Harbi Yiyorum Youtube kanalımıza abone olmayı unutmayın!

Çağdaş Arman Bulut

Ben Çağdaş Arman Bulut, İzmir doğumluyum. Dış Ticaret, İşletme lisans ve Uluslararası Ticaret ve Finans yüksek lisanlıyım. Firmalarda ithalat ve satın alma departmanlarında farklı pozisyonlarda görev aldım. İşim sayesinde dünyanın birçok ülkesini görme ve kültürünü tanıma fırsatı buldum. Keyfine ve boğazına düşkün birisi olarak gittiğim ülkelerin özellikle yeme-içme kültürlerine hep ilgi duydum. Hobi olarak özellikle bira kültürüne olan sevgim, önce kapak sonrasında bardak koleksiyonerliği derken Belçika’da başlayan ve sonrasında uzman sertifikaları alarak her gün devam ettiğim ciddi bir eğitimim bulunmakta. 15 yıllık profesyonel kariyerimi bırakıp fermente ve distile alkoller ayrıca puro kültürü üzerine kültürel etkinlikler, marka işbirlikleri ve dijital platfromlarda işler yapmaktayım. Burada da sizlerle edinmiş olduğum bilgileri paylaşarak bu kültürleri yaymayı amaçlıyorum

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir