Sokar (Balık) Nedir?
Ülkemizde “Sokar” ya da “Sokan” balık ismiyle bilinen Sokar Balığı aslında bir Kızıldeniz balığıdır ve Türkiye’ye yaz aylarında yumurtalarını bırakmak için Süveyş Kanalı üzerinden giriş yaparak uzunca bir yolculuk yapar.
Kendisi bir kaya balığı türü olan Sokar, Antalya’da Fethiye ve Kaş’ta; ayrıca Kıbrıs sularında kendisini gösterir. Yazın Kaş ve Fethiye’de bol bulunur ama restoran menülerinde pek tercih edilmez. Sadece balıkçılar ve yerel halk bilir. Bunun nedeni de yüzgeçlerinin üzerindeki dikenleridir.
Bu dikenler Sokar balığının kendisini avcılardan koruması içindir. Bir kez batarsa uzun süreli ağrılara neden olur. Bu yüzden ismi Sokardır ve gerçekten de acımaz sokar. Eğer sizi bir Sokar balığı sokarsa balıkçıların tavsiyesi iğnesinin battığı yere Pril sürmeniz! (Biz balıkçıların yalancısıyız.)
Bu balık türünün iki çeşidi vardır. Beyaz ve gri…Sokarlar kayaların arasındaki bitkiler ve Bentik yosunlarla beslenir. Bu yüzden son derece yosun ve deniz kokar. Seveni tam sever, sevmeyen de nefret eder. Fethiyeliler bu balığa “Domuz Balığı” ya da “Sokarca Balığı” derler.
Kaş yerlileri bu balığı yemeden Kaş’tan dönen insanları Kaş’a hiç gelmemiş kabul ederler. Bizce eti zayıf ama bir o kadar da lezzetli bir balıktır.
Yemekte daha çok kızartması tercih edilir. Kızartılan Sokar balıkları sarımsak, limon ve unla yapılan sosla tavada tekrar hafiften pişirilirse harika olur.
Yemek isterseniz tavsiyemiz; Kaş’taki Balıkçılar Kooperatifinden balığı alıp ayıklatmanız ve sonrasında da Kaş’taki meşhur Smily’s (İsmail’in Yeri) de tavada kızarttırmanız…
İlgili videosunu da aşağıda izleyebilirsiniz… Youtube kanalımıza abone olmayı unutmayın! Yemek ve yemek kültürüne dair her şey Youtube kanalımızda…
Geri bildirim: Beykoz Balık Ekmek, Beykoz, İstanbul | Harbi Yiyorum®