Sülünez (Çakı Midyesi) Nedir?
Türkiye’de daha çok balık avında yem olarak kullanılan ve yemek anlamında itibar görmeyen sülünez bir çeşit deniz canlısı, kabuklusudur.
Çakıya benzediği için bizde çakı midyesi ismi ile de bilinmektedir. İngilizce ismi ise “Razor Clam“dir. Yani bir diğer deyişle ‘ustura midyesi’ olarak çevirebiliriz. Türkiye’de sadece balık avı için kullanılır ve asla yenilmez ama Japonya ve İspanya gibi ülkelerde son derece değerlidir ve afiyetle yenir. (Biz de Amerika’da özel bir şefin (Daniel Mowles) bizi davet ettiği bir partide kişnişli yeşil bir sos eşliğinde az fırınlanmış sülünezlerden yedik ve çok ama çok beğendik.)
Gri, sarı renkte bir kabuğu bulunan sülünezin ebatları ise 8 ila 10 cm arasında değişir. Eti beyaz renklidir. Balıkların, özellikle dip balıklarının en çok sevdiği canlı yemdir. (Düşünsenize bütün balıklar bu deniz canlısını tercih ediyor ve biz onu yemiyoruz bile. Neyi nasıl öğreniyorsak hep öyle gidiyor maalesef.) Sülünez sığ sularda ve kumluk yerde bolca bulunur. Bizim denizlerimizde de bolca bulunan bir kabukludur. Açıkçası teknik olarak kum midyesinden pek da farklı değildir.
Sülünez Lezzeti
Tadı kum midyesine benzer, biraz tuzludur ve yumuşak bir dokusu vardır. İyi bir sos eşliğinde afiyetle yenir. Zehirli değildir. Hatta oldukça lezzetli bir afrodizyaktır. Çiğ halde sadece limon ve az biraz tuz ile de tüketilir. Eğer pişirilecekse çok fazla pişirilmemelidir. Fazla pişirilirse eti sertleşir ve lastik gibi olur.
Sülünez Avı
Avlanması meşakkatlidir. İçinde sülünez bulunduğu tahmin edilen kum tepeceği üzerine tuz dökülür ve daha sonra o tuzun üzerine de deniz suyu damlatılır. Sülünez o tuz için yuvasından dışarı çıkınca çıplak elle tek tek avlanır.
Taze sülünez yemek amacıyla nereden temin edebilirim?