Tirmis Nedir?
Tirmis Nedir?
Tirmis, Antalya ilinde bu isimle anılan ve soğuk servis edilen mısır tanesine benzeyen sarı renkli bir çeşit atıştırmalık yemiştir. Tıpkı buzlu badem gibi soğuk servis edilir. Kabuğu ağızdayken çıkarılarak yenir.
İngilizce ismi “Lupin Bean” olan Tirmis, Antalya’da tüketimi yıllar içinde git gide azalmış ve artık nesli tükenmekte olan “Nostaljik Yemekler” kuşağında görülmeye başlanmıştır. Aslında ona “Yemek” demek de zor ya, “yemiştir” desek daha doğru olacak sanki.
Diğer bilinen isimleri “Acı Bakla”, “Yahudi Baklası”, “Delice Baklası”, “Kurt Baklası” ve “Gavur Baklası”dır.
Tadına acılık veren alkaloitlerin uzaklaştırılması için “tatlandırma” işleminden geçirilen tirmis, yıkanıp bir gece suda bekletildikten sonra haşlanır. Soğuduktan sonra suyu süzülen tirmis, su dolu kapta en az bir hafta bekletilir. Bu sürede 3-4 kez suyu değiştirilerek kokusu ve acılığı giderilmiş olur. Tirmis, kaya tuzu eritilen suda bir süre bekletilir ve böylece tüketime hazır hale getirilir.
Antalya’yı takiben yaygın olarak Tirmis tüketimini ülkemizde Konya ve Isparta’da görürüz. Burada da ismi Termiye’dir. Yine Antalya’da olduğu gibi benzer şekilde tüketilir. Genelde soğuk havalarda pazarlarda ortaya çıkar. Yakmalık çıra ve odunun yanında kendini gösterir.
Kalsiyum, potasyum ve magnezyum yönünden oldukça zengin olan tirmisin ekşimsi bir tadı vardır ve soğuk servis edilir. Kabuğunu çıkarıp bakla ya da badem gibi yiyebilirsiniz.
Aldığımız bilgilere göre bugün Tirmis, Antalya’da sadece bir iki yerde satışta. Bunun haricinde Antalyalıların hemen hepsi Tirmis nedir bilir ve ismini duyunca da eskileri hatırlayıp hüzünlenir.