Genel Yemekler

Tofu Nedir?

Tofu Nedir?

Tofu, Uzakdoğu ülkelerinde yapılan, soya fasulyesinin haşlanarak asidik veya tuzlu bileşiklerle kestirilmesiyle elde edilen lor halindeki bitkisel peynirdir. Kestirme işlemi için nagari adlı bir madde kullanılır. Nagari, doğal okyanus suyunda ya da kalsiyum sülfat içerisinde bulunur. Nagari yoksa limon suyu veya sirke ile de kestirme işlemi yapılınabilir.

Tofunun Tarihçesi

Tofu anlam olarak Japonca soya(), ve pıhtı () karakterlerinden türemiş bir kelimedir. İlk olarak M.Ö. 200 yılı civarında Çin’de keşfedilmiştir. Tam olarak nasıl bulunduğu bilinmese de Çin’de tofunun keşfi hakkında yaygın bir hikaye vardır. Bu hikayeye göre Çinli bir aşçı pişirilmiş ve püre yapılmış soya fasülyesine tat vermesi için nagari eklemiş ve neticede bugün bildiğimiz tofuyu bulmuştur.

Tofu, çoğunlukla Asya ülkelerinde tüketilse de günümüzde kullanımı dünyaca yaygınlaşmış bir besin olmaya başlamıştır. Özellikle yağ oranı neredeyse sıfır olmasına rağmen, yüksek miktarda kalsiyum, protein, B vitamini ve demir içerdiğinden dolayı sağlıklı beslenmeye özen gösteren insanlar için ve vegan beslenme tarzını benimsemiş kişiler için önemli bir besindir.

tofu-02

Tofunun Faydaları

  • Protein değerinin yüksek olması nedeniyle protein kaynaklı diyet programlarında kullanılabilir.
  • Yemek yeme sıkıntısı çeken çeken çocuklar ve güçlü bir beslenme şekline ihtiyacı olanlar için protein desteği sağlar.
  • Doymuş yağ oranı içermediğinden kolesterolü olan ve kolesterolünü düşürmeye çalışan insanlar için ideal bir besindir.
  • Zengin kalsiyum içerdiği için günlük kalsiyum ihtiyacınızın büyük bir bölümünü karşılar.
  • B vitamini açısından oldukça zengindir. B6 ve diğer kompleks B vitaminleri içerir.

Tofunun Çeşitleri

Tofunun sert, yumuşak ve ipeksi olmak üzere 3 çeşidi vardır.

Sert Tofu: Yoğun ve katı haldedir. Katı formda olmasından dolayı oldukça tuzludur. Tüketirken tuzunu azaltmak açısından esas fermente suyunu dökerek normal suda bekletilmesi gerekmektedir. Sert tofu, şekli bozulmadan kullanılabildiği için küp küp doğranılarak ızgaralarda, kızartmalarda, sebzeli sotelerde, çorbalarda ve salatalarda kullanılır.

Yumuşak Tofu: Krema kıvamında olduğundan kremalı çorbalarda, kremalı soslarda, makarna soslarında, omlet yaparken kullanılır.

İpeksi Tofu: Kaymaksı, mayonez ve hardal kıvamında olduğundan pastacılıkta, kremalarda, pürelerde kullanılır.

tofu-corba

Tofunun Saklanması

Tofu diğer peynir çeşitleri gibi çabuk bozulan bir besindir. Bu nedenle açıldıktan itibaren bir hafta içerinde tüketilmesi önerilmektedir. Marketlerin süt ürünleri veya ev yapımı ürünlerinin olduğu raflarda bulabileceğimiz tofuyu almadan önce son tüketim tarihini mutlaka kontrol etmek gerekir.

Paketi açılan tofunuzun tazeliğini korumak için her gün suyunu taze su ile değiştirebilirsiniz. Tofu, dondurularak da 3-5 ay muhafaza edilebilmektedir.

*Tofu hakkında sizin de ekleyeceğiniz bilgiler ya da nerede yenebileceğine dair görüşleriniz varsa lütfen yorum kısmına yazarak bu yazıya katkıda bulunun.


Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir